Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kontracepcijas lietošana - Latvijā gan jau izspruksim vietā jānāk atbildībai

Pēdējo divdesmit gadu laikā nevēlamu grūtniecības pārtraukšanu skaits Latvijā sarucis sešarpus reižu - no trīsdesmit astoņiem tūkstošiem līdz sešiem tūkstošiem gadā. Tas nenoliedzami ir pozitīvs fakts. Tomēr 400 abortu uz katriem 1000 dzīvi dzimušajiem bērniem ir skaitlis, kas divreiz pārsniedz Eiropas vidējos rādītājus. Tas ir nopietns iemesls, lai izvērtētu kontracepcijas lietošanas paradumus un meklētu risinājumus, kas būtu maināms vai uzlabojams seksuālās un reproduktīvās veselības jomā mūsu valstī, otrdien raksta laikraksts Diena.

Jautājums par kritisko demogrāfisko situāciju Latvijā kļūst aizvien aktuālāks, un svarīgākais aspekts šī jautājuma kontekstā ir sieviete un viņas veselība, uzskata profesore Ilze Vīberga, medicīnas doktore, pētījuma Nevēlama grūtniecība un kontracepcijas prakse Latvijā (2012./2013. gads) vadītāja. "Sievietei ir lemta neparasta bioloģiskā spēja ieņemt, iznēsāt un dzemdēt bērnu. Taču bez šīs spējas pastāv arī sievietes kā cilvēciskas būtnes izvēle lemt, kad dzīves laikā kļūt par māti. Mūsdienīgas - ar ko saprotam ilgtermiņa maksimāli drošas, efektīvas un ērtas kontracepcijas, par kuras lietošanu nav jāatceras ikdienā,- izmantošana ir labākais veids, kā sievietei pašai plānot savu dzīvi - izglītību, karjeru, laiku ģimenei un bērniem. Iespēju kontracepcijas jomā ir daudz, diemžēl Latvijā sievietes atšķirībā no attīstītajām pasaules valstīm šīs iespējas pagaidām neprot izmantot savā labā," atzīst Vīberga.

Viņasprāt, ir utopiski cerēt, ka grūtniecības pārtraukšanas procedūras jeb abortus Latvijā izdosies izskaust vispār. Taču būtu jātiecas uz to, lai mākslīgo abortu skaits kļūtu pēc iespējas mazāks - nevis aizliedzot vai biedējot, bet informējot un izglītojot par izsargāšanās iespējām. Jo daudzi pāri Latvijā savu seksuālo dzīvi joprojām balsta nevis uz drošām, bet maz efektīvām kontracepcijas metodēm un cerību, ka gan jau šoreiz izspruksim sveikā. Par nevēlamu grūtniecību un kontracepcijas praksi veiktais pētījums liecina, ka Latvijas sieviešu zināšanas par kontracepciju ir viduvējas un nav atkarīgas no vecuma, izglītības līmeņa, finansiālā stāvokļa, partnerattiecībām, grūtniecību un dzemdību skaita. 21,4% aptaujāto sieviešu pirms nevēlamās grūtniecības iestāšanās kontracepciju nebija lietojušas, savukārt teju puse no šīm sievietēm maldīgi domāja, ka grūtniecība viņām vispār nevar iestāties.

Nozīmīgākais faktors, kas ietekmē kontracepcijas pieejamību, ir valsts politika. Lai arī PVO Latvijas veikumu reproduktīvās veselības jomā vērtē pozitīvi - ir daudz politisku dokumentu, aktivitāšu, spēcīgs nevalstisko organizāciju sektors, informācija par aptveri, būtu jārod iespējas vairāk atbalstīt veselības veicināšanu, kas ietver arī kontracepcijas lietošanu. Piemēram, Igaunijā sievietēm pēc dzemdībām par brīvu tiek nodrošināta intrauterīnā kontracepcija. Portugālē pilnīgi vai daļēji tiek apmaksāta vairāk nekā puse hormonālo tablešu. Rumānijā kontracepcija tiek apmaksāta īpašām iedzīvotāju grupām, Zviedrijā - jauniešiem līdz 20 gadiem, Holandē - līdz 21 gadam utt. Arī Latvijā būtu jāparedz, lai apdrošināšana segtu vismaz daļu kontracepcijas, sākot ar māmiņām pēc dzemdībām, jauniešiem un citām cilvēku grupām, kam nav finansiālu iespēju iegādāties kontracepciju. Jānodrošina arī kontracepcijas konsultāciju kvalitāte: mītu sabiedrībā ir ļoti daudz, un speciālistu uzdevums ir nevis pārliecināt "par" vai "pret", bet sniegt uz jaunākajiem zinātniskajiem datiem balstītu informāciju.

Plašāk lasiet Irīnas Meļņikas rakstā Labākais veids, kā sievietei plānot savu dzīvi otrdienas, 1.aprīļa, laikraksta Diena 6.-7.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas