Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Krapē pēc balsojuma pulcējas uz pēdējo pagasta bildi

Šī ir Krapes pagasta neatkarības pēdējā diena — saka krapieši, pēc tam, kad, pagastmājā nobalsojuši par tīkamākajiem kandidātiem jaunajā Ogres novadā, kam nu pievienojas arī Krape, pulcējas pļavā uz pēdējo kopīgo pagasta iedzīvotāju bildi.

Akcijas Visa Krape vienā bildē autors ir Ogres fotokluba dalībnieks krapietis Arvis Voicehovičs. A.Voicehovičs stāsta, kā radusies šī ideja: "Pagājušajā gadā — 20 gadu pēc pirmās fotoakcijas Viena diena Ogrē, Ogres rajonā rīkojām līdzīgu fotoakciju, kuras laikā Dienas fotogrāfam Aivaram Liepiņam tapa lieliskas fotogrāfijas tieši Krapē. Aivara izstāde vietējā pagastmājā pērn bija liels notikums, kas pirmo reizi krapiešiem ļāva uz sevi paskatīties no malas. Izstādes dēļ pašvaldība pat iegādājās rāmjus fotogrāfijām un stieņus darbu izvietošanai zālē."

Toreiz Ogres rajona mazākajā pagastā, kur kopumā dzīvo ap 800 cilvēku, bet pagasta centrā — tikai ap 150 un katrs no viņiem ir īpašs ar savu dzīvesstāstu, tika paveikts daudz, bet vēl tikpat daudz ieceru palika nerealizētas. Tāpēc vietējais fotogrāfs, A.Liepiņa iedvesmots, šopavasar devās vēl vienā ekspedīcijā pa Krapi, lai melnbaltajās fotogrāfijās iemūžinātu tos cilvēkus, kas veido šī pagasta vēsturi, akcijas noslēgumā rīkojot izstādi, kā arī neatkarīgās pašvaldības pastāvēšanas pēdējā dienā aicinot visus krapiešus uz kopīgu bildi.

Krapiete Anna Žuka, apskatījusi fotogrāfijas un atradusi sevi starp 29 izstādē izliktajām bildēm, nosaka, ka tā lielā bildēšana būtu jātaisa pēc trijiem gadiem: "Mājās atradu 1912.gadā pie tagadējās pagastmājas tapušu fotogrāfiju, kurā kādā kopā sanākšanas reizē iemūžināti krapieši. Pēc trijiem gadiem šai fotogrāfijai būtu simts gadu, un tad varētu veidot jaunu. Šodien tapušās fotogrāfijas mēs tā īsti nenovērtējam un kautrējamies skatīt sevi tajās, taču laiks tām dos pavisam citu vērtību, tieši tāpat kā šai pirms gandrīz simts gadiem tapušajai, kur redzams mans tēvs, vēl zēns būdams." A.Žuka uzsver, ka īpaši nozīmīgi iemūžināt šodienas notikumus ir saistībā ar valstī, rajonā un pagastā notiekošajām pārmaiņām. A.Voicehovičs piebilst, ka cilvēki ir satraukušies par savu nākotni — kāda veidosies pagasta dzīve lielajā novadā, kurš iedzīvotāju skaita ziņā ir viens no lielākajām Latvijā un līdz tā centram

no Krapes ir aptuveni 40 kilometru. Daudziem vēl atmiņā Viskaļu pagasta likvidācija un tā lielākās daļas pievienošana Krapes pagastam, kas sekmējusi šīs apdzīvotās vietas lēnu atmiršanu. Tāpēc cilvēki baidās, vai ar Krapi lielajā Ogres novadā nenotiks tas pats. Jau šobrīd pagasts, kurā savulaik bija daudz lielu un spēcīgu saimniecību, pāris ūdensdzirnavu un stabilas piensaimniecības tradīcijas, var lepoties tikai ar ainavisku bagātību un kultūrvēsturisko mantojumu. Ražošanas uzņēmumus te var saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem, lielākais no tiem — SIA Gosupi, kas pazīstama ar preču zīmi Jogijs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas