Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Kristovskis: Austrumu kaimiņu progress ir Latvijas interesēs

Austrumu kaimiņu process - valstu drošība un labklājība ir visa kontinenta, tostarp Latvijas interesēs, norādījis ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, piektdien un sestdien piedaloties ES ārlietu ministru neformālajā sanāksmē Sopotā, Polijā.

"Ir nepieciešama saskaņota un mērķtiecīga ES dalībvalstu rīcība, lai Vidusjūras un Ziemeļāfrikas reģiona vēsturisko pārmaiņu process būtu sekmīgs un novērstu iespējamos riskus. Vienlaicīgi šo notikumu gaismā, Austrumu kaimiņvalstis nedrīkst zaudēt savu līdzšinējo nozīmību," norādīja ministrs.

Kristovskis uzsvēra, ka gaidāmā Austrumu Partnerības valstu vadītāju sanāksme 30.septembrī Varšavā būs īpaši svarīga: tiks vērtēts sasniegtais un iespējas novērst šķēršļus Austrumu partnerības valstu tuvināšanās ES procesā.

"ES vērtību sistēma ir nepārprotama prasība un orientieris Austrumu Partnerības valstīm un noteikums, lai gūtu un izmantotu ES piedāvātās iespējas, kā arī apliecinātu piederību Eiropas identitātei. Tas ir svarīgs ģeopolitisks izaicinājums," atzinis Kristovskis.

Eiropas Savienība aicina partnervalstis īstenot reformas saskaņā ar Eiropas demokrātiskajām vērtībām un tirgus ekonomikas principiem. "Asociācijas, brīvās tirdzniecības un vīzu atvieglojumu līgumu noslēgšana būs šo valstu centienu un panāktā progresa atbilstošs novērtējumus," uzskata ārlietu ministrs.

Ministru starpā notika spraigas diskusijas par to, kā veicināt Tuvo Austrumu miera procesu un reaģēt uz situācijas attīstību Lībijā, kā arī citās arābu reģiona valstīs. Neformālajā ES valstu ārlietu ministru sanāksmē tika spriests arī par to, kā attīstīt ES attiecības ar stratēģiskajiem partneriem – Brazīliju, Indiju un Dienvidāfriku.

Latvijas vēstniecībā Varšavā Kristovskis tikās ar Polijas Starptautisko attiecību institūta pētnieci Kingu Dudziņsku, kura interesējas par norisēm Baltijas valstīs. Ārlietu ministrs izklāstīja savu redzējumu par Latvijas iekšpolitisko situāciju pirms 17.septembrī paredzētajām Saeimas vēlēšanām, kā arī Latvijas ārpolitikas prioritātēm. Tika pārrunāti Baltijas valstu un plašāka Baltijas jūras reģiona sadarbības iespējas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas