Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Krīzes vadības padome atbalsta pasākumus salnu un sausuma radīto zaudējumu mazināšanai lauksaimniekiem

Krīzes vadības padome atbalstījusi pasākumus, lai lauksaimniekiem mazinātu salnu un sausuma radītos zaudējumus, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) sasauca Krīzes vadības padomes (KVP) sēdi, kurā ZM aicināja KVP atbalstīt vairākus neatliekamus pasākumus situācijas stabilizēšanai saistībā ar ievērojamiem sausuma un salnu radītajiem zaudējumiem Latvijas lauksaimniekiem un mežsaimniekiem.

KVP neatbalstīja vairāku lauksaimnieku organizāciju izteikto priekšlikumu izsludināt ārkārtējo situāciju lauksaimniecībā, jo nozares prasības ir iespējams risināt bez ārkārtējās situācijas pasludināšanas. Tomēr KVP vienlaikus atzina, ka pavasara salnu un ilgstošā sausuma izraisītās sekas lauksaimniecībā un meža atjaunošanā, kā arī tā ieaudzēšanā ir nosakāmas kā valsts mēroga dabas katastrofa, kuras seku novēršanā ir jāveic virkne pasākumu, kas pēc iespējas samazinātu lauksaimniekiem un mežsaimniekiem radītos zaudējumus.

ZM uzdots aicināt Lauku atbalsta dienestu (LAD), Valsts augu aizsardzības dienestu (VAAD) un bioloģisko saimniecību sertificējošās iestādes salnu un sausuma cietušajām saimniecībām saglabāt atbalstu, ja tā saņemšanas nosacījumu izpildi tieši ietekmēja vai kavēja nelabvēlīgie klimata apstākļi. Tāpat LAD un Valsts meža dienests (VMD), vērtējot tīrumus un mežu, nepiemēros sodus par iznīkušajiem stādījumiem, ja to atjaunošanu un ieaudzēšanu kavēja sala un sausuma postījumi. Savukārt Valsts ieņēmumu dienestam, kredītiestādēm ZM rosinās nepiemērot soda sankcijas lauksaimniekiem un mežsaimniekiem, ja līgumu nosacījumu izpildi tieši ietekmējušas pavasara salnu un ilgstošā sausuma sekas.

Pavasara salnas un ieilgušais sausums ir radījis nopietnas sekas visām lauksaimniecības nozarēm, tostarp labības, eļļas augu, pākšaugu, dārzeņu un augļu nozarei, negatīvi ietekmējot kultūraugu sēju, dīgšanu un attīstību. ZM ir bažas, ka 2023.gada nelabvēlīgie meteoroloģiskie apstākļi augkopības un lopkopības nozarēm radīs nopietnas un negatīvas sekas turpmākai saimniecību dzīvotspējai. Šo nozaru kopējo ieņēmumu samazinājums var sasniegt 301 miljonu euro, ņemot vērā gan lauksaimniecības nozaru izlaides prognozēto samazinājumu, gan arī lopbarības izmaksu ievērojamo pieaugumu 2023.gadā.

Situācija lauksaimniecības sektorā joprojām nav uzlabojusies, gluži otrādi - arī turpmāk paredzamie laika apstākļi neiepriecina lauku saimniekus. Tālab, saskaņā ar pašreizējo prognozi, graudaugu raža varētu būt pat par 30 līdz 50% mazāka par prognozēto. Arī mežos situācija saglabājas sarežģīta - turpinās augsta ugunsbīstamība, turklāt ir nopietni bojātas jaunās mežaudzes.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas