Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kvotas, kas darot laimīgus

Tās ir nelielas summas, kas dara cilvēkus laimīgus, - tā pirms vairākiem gadiem Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis raksturoja valsts budžeta mērķdotāciju sadali pēc deputātu ieskatiem jeb budžeta kvotām. Tā ir iespēja valdības partiju deputātiem iesniegt priekšlikumus par atbalstu pašvaldību vajadzībām, kurām citā veidā no valsts budžeta vai Eiropas fondiem neesot iespējams saņemt finansējumu.

Kamēr koalīcijas politiķi nav sākuši sadalīt nākamajā gadā savām iniciatīvām atvēlētos 2,8 miljonus eiro, Diena vairākiem Saeimas deputātiem un dažu pašvaldību pārstāvjiem lūdza pastāstīt, kas noticis ar pērn pēc politiķu ieskatiem iedoto naudu.

"Ja Saeima piešķirs 250 000 eiro Jēkabpils sporta laukuma rekonstrukcijai, pilsētā tie būs lieli svētki," pērn sacīja Viktors Valainis (Vienotība), kurš pārstāv Jēkabpils reģionālo partiju. Valainis tagad īsti nezināja, kā veicas ar naudas apgūšanu, taču viņš pilnībā uzticoties pašvaldības vadībai. Jēkabpils domes priekšsēža vietnieks Aivars Kraps Dienai sacīja, ka "viss ir procesā" un līdz gada beigām finansējums būšot izlietots. Šī bija viena no trim lielajām sporta būvēm, kurai tāpat kā Cēsu stadiona un Rēzeknes Olimpiskā centra izbūvei deputāti ierosināja piešķirt finansējumu, kas gan bija saskaņots ar Saeimas Sporta apakškomisiju. Cēsu mērs Jānis Rozenbergs (Vienotība) Dienai atzina, ka stadiona būvniecība iestrēga iepirkuma dēļ, jo tika apstrīdēts lēmums par pretendenta izvēli. Dome no savas puses visu bija izdarījusi. Arī ar vēsturiskā Vecpuišu parka restaurāciju Valmierā, kam paredzēti 68 000 eiro, bijusi aizķeršanās. Te procesu aizkavēja sabiedriskā apspriešana, kuras gaitā iedzīvotāju domas esot mainījušās, sacīja Valmieras mērs Jānis Baiks (Valmierai un Vidzemei). Viņš uzsvēra, ka šādiem objektiem nevienā citā programmā nav iespējams dabūt finansējumu. J. Rozenbergs arī uzskata, ka valstiski pareizi būtu atjaunot valsts investīciju programmu, tad mazinātos nepieciešama izmantot šādu naudas piešķiršanas veidu.

Oskara Kalpaka Rudbāržu pamatskolas direktors Dzintars Strauts esot septiņus gadus dažādos veidos meklējis atbalstu Rudbāržu muižas pils renovācijai, "un tas jau bija izmisums". Pirms budžeta izskatīšanas rakstījis vēstules frakcijām, un tad nācis laimīgs gadījums - bijusī Skrundas novada priekšsēde Nellija Kleinberga (LRA) Saeimā labi saprototies ar valdības partijām, un nauda beidzot iedota. Kleinberga sacīja, ka šo atbalstu ir panākusi toreizējā Vienotības līdere Solvita Āboltiņa, kura ievēlēta no Kurzemes. Strauts atzina, ka ar piešķirtajiem 149 000 eiro visām vajadzībām nepietika un nauda būtu vajadzīga vēl, uz ko gan laikam nevarot vairs cerēt. Tiesa, piemēram, Lestenes baznīcas atjaunošanu politiķi ir atbalstījuši vairākus gadus.

Visu rakstu par deputātu kvotu izlietojumu aizvadītajos gados lasiet pirmdienas, 19. septembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas