Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Labi ir tur, kur gaida

Balonu un multfilmu aktualitāte noplakusi, tagad Mārai ir jau četri gadi, un viņas dzīve iet uz augšu. Nodarbes kļuvušas smalkākas, piemēram, pavisam īstu pīrāgu cepšana kopā ar mammu Ingu vai jogošana no rītiem, atdarinot eksotisku dāmu kustības indiešu televīzijas kanālā. Arī sabiedriskā dzīve mazajai meitenei nokārtojusies - viņa apmeklē Kokneses internātpamatskolu - attīstības centru, pateicoties kuram aizmirsusi traumatisko pieredzi citā novada pirmsskolas izglītības iestādē (PII) - Gundega, par ko Diena rakstīja pirms gada.

"Es jums iekšā grupiņā iet neļaušu, jūs manu mācību procesu netraucēsiet!" toreiz Gundegas vadītāja Rita Gabaliņa pateikusi meitenes tēvam Andrim, piebilstot, ka viņas bērnudārzs domāts "normāliem bērniem". Par šādu attieksmi vecāki bijuši nepatīkami pārsteigti, jo internetā pirms tam izlasījuši, ka arī PII Gundega piedāvā speciālās izglītības programmas, turklāt bērnudārzs bijis tuvu mājām un tas atbildis Andra plānam - ļaut meitai panākt savus vienaudžus attīstībā, pāris stundu dienā dzīvojoties grupiņā. To, ka Māra ir tam gatava, liecinājusi viņas straujā atlabšana pēc kopumā desmit operācijām Latvijā un Somijā - neizveidojušās deguna ejas, saaugušās galvas šuves, sejas anomālija - tas viss ticis koriģēts un atstāts pagātnē, turpat arī ārstu sākotnējās piesardzīgās cerības, vai mazais cilvēks vispār izdzīvos.

Kustīgo, draudzīgo meiteni uzņēma PII Gundega, tomēr gaidīta viņa tur nebija: "Uzskatu, ka vecākiem viņa vispār jātur mājās, un šķiet, ka tēvam nav izpratnes, kas ir vispārizglītojoša izglītības iestāde," toreiz Dienai sacīja R. Gabaliņa, atzīstot, ka viņai pasprukuši vārdi par "normāliem bērniem". Vēlāk pašvaldībā sasauktajā sēdē viņa Māras vecākiem atvainojusies.

Atskatoties uz notikušo, Andris saka, ka viņš būtu rīkojies citādi toreiz, kad Mārai pēc īsas atrašanās grupiņā PIIGundega sākusies panikas lēkme un viņa aizvesta pie ģimenes ārsta: "Brauktu tomēr uz Rīgu, veiktu ekspertīzi Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā. Taču - kuram tagad interesē, kam bija vai nebija taisnība? Pēc tam ap jauno bērnudārzu mēs staigājām vairākas dienas, bērns nebija pierunājams iet iekšā. Kuram tad ir taisnība - mazajam vai lielajam?" retoriski vaicā Andris. Kokneses internātpamatskolā - attīstības centrā Māru izdevies ievilināt ar labdabīgām viltībām, un tagad viņas dienas ir piepildītas ar mūzikas, vingrošanas, koriģējošajām nodarbībām, pašlaik esot burtu mācīšanās periods: "Šajā vietā ir vēl labāk, mācību procesā lieto modernās tehnoloģijas, grupiņas mazas, speciālisti var pievērsties katram. Kas to lai zina, kā viņai klātos 25 bērnu lielā grupā Gundegā, kur katrs ir par sevi un uzvar stiprākais..."

"Dzīvē viss notiek uz labu!" Dienai saka Kokneses internātpamatskolas - attīstības centra direktore Dagmāra Isajeva un piebilst, ka šis bērnudārzs meitenei ir piemērotāks nekā vispārējā PII: "Māra pie mums bija nākusi vēl pirms daudzajām operācijām, audzinātāji juta meitenei līdzi, pat iesaistījās ziedojumu vākšanā. "Tagad meitenes attīstība iegājusi īstajā gultnē - vārdi plūstot pilniem teikumiem, uzvedība - droša un prātīga: "Ja ir īpaša pieeja, materiālā bāze, citādi nevar būt! Bet visa pamatā ir profesionālie darbinieki, kuri mīl bērnus - tas ir mūsu zelta fonds!" saka D. Isajeva. Viņas vadītajā iestādē licencētas visas iespējamās speciālās izglītības programmas bērniem ar attīstības traucējumiem, un tos novērš ar modernākajiem paņēmieniem: ūdens masāžu, īpašiem uzdevumiem planšetdatoros, bet valodu attīstīt viņiem palīdz skaņu terapeites Ilzes Bulates radītā Latvijā pirmā skaņu programma Klausies. Runā. Lasi. Raksti. Savukārt par Eiropas Savienības fondu naudu centrā top sensorā jeb maņu un sajūtu istaba.

Visu Kristīnas Putincevas rakstu Labi ir tur, kur gaida lasiet otrdienas, 17.martā laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas