Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Lai bagātinātu Vikipēdijas saturu latviešu valodā, talkā nāk Tildes mašīntulkotājs

Norvik Bankas rosinātā Latvijas Vikipēdijas maratona dalībnieku "komandai" pievienojies nozīmīgs papildinājums – uzņēmuma Tilde veidotais mašīntulks. Vikipēdijas maratona dalībnieki tagad var izmantot mājaslapu tulkošanas rīku, lai ātrāk un ērtāk bagātinātu Vikipēdijas saturu latviešu valodā, tulkojot angļu valodā pieejamos rakstus latviski, portālu Diena.lv informēja kampaņas pārstāvji.

"Ņemot vērā, ka kopš Latvijas Vikipēdijas maratona sākuma šā gada martā ir būtiski audzis gan Vikipēdijas rakstu veidotāju skaits, gan jaunu rakstu publicēšanas intensitāte, mēs esam priecīgi sadarboties ar uzņēmumu Tilde, kas ir vadošais valodu tehnoloģiju uzņēmums Baltijas valstīs. Mūsu mērķis ir stiprināt latviešu valodas lietojamību digitālajā vidē, un tehnoloģiju iesaiste Vikipēdijas maratonā ir ļoti būtiska, jo ļaus piesaistīt vēl vairāk cilvēku rakstu veidošanai latviešu valodā un padarīt šo par noturīgu tradīciju," norāda Norvik Bankas Valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels.

Tikmēr Tildes valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs norāda, ka iespējas, ko līdzi šim izmantoja profesionālie tulki, būs pieejamas arī Vikipēdijas autoriem, atvieglojot un paātrinot anglisko šķirkļu adaptēšanu latviešu valodā.

Vikipēdijā šobrīd ir publicēti gandrīz pieci miljoni rakstu angļu valodā, un daudzi no tiem var būt noderīgi arī cilvēkiem, kuri nepārvalda angļu valodu.

Mājaslapu tulkotājs ļauj meklēt Vikipēdijas šķirkļus angļu valodā un automātiski iztulko tos latviski. Lietotājam atliek iekopēt tulkojumu Vikipēdijas rediģēšanas logā ("smilškastē") un tekstu izrediģēt, izlabojot stila, gramatikas un pareizrakstības kļūdas. Tulkojuma rediģēšanā var iesaistīties arī citi lietotāji.

Lai lietotu mašīntulku ir jārīkojas šādi:

  • Lejupielādē Tildes mašīntulkošanas rīku: www.vikimaratons.lv
  • Atver Vikipēdijas tīmekļa vietni: https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page
  • Izvēlies tēmu vai ievadi meklētājā atslēgvārdu
  • Izmanto pogu "Tulkot", lai iztulkotu izvēlēto rakstu
  • Iekopē tulkojumu Vikipēdijas "smilškastē"
  • Rediģē, izlabo kļūdas
  • Publicē rakstu Vikipēdijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas