Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Trešdiena, 5. jūnijs
Margots, Igors, Ingvars

Lai justos drošāk, 12,5% iedzīvotāju apguvuši cīņas mākslu vai nēsā līdzi gāzes baloniņu

Lai nepievērstu negodprātīgu cilvēku uzmanību un justos drošāk, 39,3 % Latvijas iedzīvotāju stratēģija ir neuzkrītoša uzvedība, katrs otrais vēlās vakara stundās cenšas neuzturēties ārpus mājas un vairāk nekā 60 % izvairās apmeklēt nedrošas vietas, noskaidrots drošības kompānijas_ GRIFS AG un SKDS_ pētījumā. 12,5 % aptaujāto personīgās drošības palielināšanai apguvuši cīņas mākslu, nēsā ieroci vai gāzes baloniņu. Tajā pat laikā 16,6 % aptaujāto neveic nekādus drošības pasākumus, liecina pētījuma rezultāti.

Pētījums atklāj, ka attieksmē pret personīgo drošību novērojamas atšķirības atkarībā no sarunu valodas. Ģimenēs, kurās runā krieviski, salīdzinājumā ar ģimenēm, kur sarunu valoda ir latviešu, iedzīvotāji ir daudz piesardzīgāki un biežāk izvērtē drošības aspektus pirms kaut kur dodas. Analizējot atbildes pēc apdzīvotās vietas tipa, par drošības jautājumiem ievērojami retāk uztraucas reģionu iedzīvotāji - katrs ceturtais neveic nekādus drošības pasākumus. Savukārt rīdziniekiem, pretstatā citu pilsētu un reģionu  iedzīvotājiem, drošība ir daudz aktuālāka un viņi kā galveno stratēģiju personīgās drošības palielināšanai izvēlas uzturēties mājās vēlās vakara stundās un neapmeklēt nedrošas vietas.

"Rīga ir dzīves un darba vieta daudziem Latvijas iedzīvotājiem un likumsakarīgi arī negodprātīgi cilvēki galvaspilsētu izvēlas par savu darbības lauku, ko apstiprina arī oficiālā noziegumu statistika. Līdz ar to nav pārsteidzoši, ka tieši rīdziniekiem personīgās drošības jautājumi ir aktuālākie," stāsta drošības kompānijas GRIFS AG valdes loceklis Ainars Bundulis.

"Mājokli no apzagšanas vislabāk var pasargāt apsardzes sistēmas ierīkošana, bet personīgās drošības palielināšanai piemērotākais risinājums ir apdomīga rīcība, gan izvēloties drošus maršrutus no mājām uz darbu vai skolu, gan pārvietošanās veidus un laikus, kā arī neuzkrītoša uzvedība. Lai neradītu ļaundaros interesi, vēlams, piemēram, uz ielas vai sabiedriskajā transportā nerakstīt īsziņas uz jaunākā modeļa viedtālruņa, neveikt piezīmes planšetdatorā vai neizrādīt citas vērtīgas lietas," norāda A. Bundulis. "Uzbrukuma gadījumā ieteicams gāzes baloniņu un ieroci tomēr atstāt somiņā vai kabatā, jo uztraukumā ir lielāks risks traumēt pašiem sevi, nevis veiksmīgi aizstāvēties," turpina drošības eksperts.

Pētījumā noskaidrots, ka iedzīvotāju piesardzība un uzmanība palielinās proporcionāli izglītības līmenim - jo augstāka izglītība, jo vairāk cilvēki domā, kā palielināt personīgo drošību. Savukārt, pieaugot ienākumiem uz vienu ģimenes locekli, biežāk tiek iegādāta nelaimes gadījumu apdrošināšanas polise. Kopumā no visiem respondentiem nelaimes gadījumu apdrošināšanas polisi iegādājušies 9,9 % iedzīvotāju.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas