Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Laiks jaunai derībai

Mēs esam tik maz, cik mēs esam, un vairāk mēs nevaram būt, tā jau asoņdesmitajos dziedāja Čikāgas piecīši. Latviešu Latvijā vairāk nav kļuvis, gluži pretēji… Arī jaunu kopību, kuru nosacīti varētu saukt «latvijieši», neesam radījuši. Kā lai mēs apvienojam un integrējam cittautiešus, ja paši latvieši nespēj vienoties par nācijas izdzīvošanai nepieciešamo? Divdesmit neatkarības gadus latviešu partijas veidoja vairākumu Saeimā un dominēja valsts pārvaldē.

Es ļoti vēlētos saukt to par veiksmes un nācijas atdzimšanas laiku, tomēr varējām izdarīt vairāk. Esam NATO un Eiropas Savienības dalībnieki, kas ir liels sasniegums mazas valsts drošības sajūtai un piederības apliecinājums Rietumu demokrātiskajām vērtībām. Tas ir lielākais sasniegums. Tomēr pēdējā desmitgadē šīs vērtības un drošības kritēriji ir piedzīvojuši lielas izmaiņas. Ir bažas, ka šo vērtību izplatība tiek pakārtota transnacionālām ekonomiskām interesēm, ko nosaka vēlme kontrolēt stratēģiskos resursus un iegūt jaunus noieta tirgus. Vieni ražo un pelna, citi tērē un vairo parādus. Arī mēs esam šāds tirgus, mazs, bet tomēr. Situācijas un apstākļi strauji mainās. Mazā valstī lēmumus būtu jāspēj pieņemt ātri un viedi, kas nekādi neizdodas. Gadiem ilgi nevaram saņemties.

Vai laiks jaunai ērai? Vai cilvēki, kuri latviski runā ar akcentu vai nerunā vispār, cels mūs saulītē?

Esam uzauguši vienā vidē un postpadomju tradīcijā. Tomēr informatīvie lauki ir bijuši ļoti atšķirīgi. Ja latvieši ir skatījušies rietumu virzienā, tad mūsu līdztautieši vairāk uz austrumiem.

Arī labējas politikas nomaiņa pret kreisu negarantē attīstību. Kreisums pieprasa sabiedrības uzticēšanos un apzinīgumu, solidaritāti. Ar to Latvijā ir sarežģīti, jo neesam izrunājuši vēsturiski sasāpējušos jautājumus.

Divi strauti nesavienosies, ja nenoraksim vēstures valni. Ir vajadzīga jauna derība starp kopienām un jauna derība sabiedrībai ar tās priekšstāvjiem - demokrātiski ievēlētajiem tautas interešu aizstāvjiem. Strauti, kas neatrod vienotu gultni, izžūst un pazūd, vai arī tos pārņem kāda lielāka, varenāka straume.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas