Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Latgale atspoguļo varas vienaldzību. Nevajag pat aģitatoru

"Kāpēc jūs, žurnālisti, gribat rādīt slikto? Būtu labāk mūsu skaistās vietas nobildējuši, ar veiksmīgiem cilvēkiem parunājuši," ieraudzījusi Dienas rosību Krāslavas centrā un fotogrāfa darbošanos, iemūžinot pilsētas ikdienas ainas, repliku garāmejot izteica tuvējā veikala pārdevēja, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

"Rīgai jau tiek viss labākais - tur ir vakances, iespējas, tur paliek lielākā daļa valsts un Eiropas naudas. Kas Latgalei? Ko atmet, tas ir. Kam ir kontakti, ķēriens, tiem arī Latgalē labi, bet vienkāršā tauta… Es esmu bezdarbniece, ar ģimeni dzīvoju laukos, un mūs baro daba - meža veltes, pašu dārzs. Tā arī iztiekam. Bet par cienīgu dzīvi to nenosauksi. Man būtu vienalga, kuras valsts sastāvā dzīvot, un, ja godīgi, ideja par Krieviju šķiet cerīga." Šie Krāslavas autoostā sastaptās četrdesmitgadnieces Jeļenas vārdi atbalsojas arī vairāku citu krāslaviešu mutē.

"Un jūs domājat, ka būtu sliktāk? Es nedomāju, ka var būt vēl sliktāk!" garāmejot nosaka gados jauns puisis. Nākamais uzrunātais - Jurijs - bilst: "Ja mūs pievienotu Krievijai? Nekā slikta tajā tiešām nebūtu! Redzu vienīgi plusus!" Viņa draugs, kurš savu vārdu nevēlējās atklāt, gan pauž atšķirīgu viedokli: "Labāk par Krieviju būtu, ja mēs Latvijā dzīvotu kā agrāk - patstāvīgi, nevis Eiropas Savienībā. Par ko tā pārvērtusi pierobežas zonas! Tāda sajūta, ka te dzīvojošie kļuvuši par otrās šķiras pilsoņiem. Esmu par vienotu, neatkarīgu Latviju - par to, par kuru stāvēju barikādēs!"

Atkārtoti viesojoties Krāslavā, Diena kopumā uzrunāja vairāk nekā trīsdesmit cilvēku, lai noskaidrotu, vai viņi saskārušies ar pretvalstisku aģitāciju. Prokrievisku darboņu aktivitātes apstiprināja četri no aptaujātajiem, paši ar viņiem gan nebija sastapušies. Sociāli aktīvā pensionāre Biruta atklāja, ka brošūras ar idejas aprakstu par Latgales pievienošanu Pleskavas apgabalam saņēmis kāds viņas paziņa un arī kolēģe no deju kolektīva: "Pie manis neviens nav nācis, taču, ja nāktu, es uzreiz zvanītu policijai, gribētu, lai 24 stundu laikā šos cilvēkus aizvāc prom no Latvijas!"

Dzīvojamo māju rajonā satiktā Valentīna zināja stāstīt, ka ar pretvalstisku ideju izplatītājiem sastapusies viņas paziņa: "Aģitējuši krievu tautības cilvēki - bija atnākuši pie manas kaimiņienes, kura dzīvo Saules ielā." Satraucošas ziņas atklāja Georgijs un Valērijs - viņu radinieci, kas Georgijam skaitoties brāļameita, pa ceļam uz skolu uzrunājuši vairāki gados jauni cilvēki: "Tas notika nevis šeit, Krāslavā, bet Dagdā. Bariņš iebraucēju veica tādu kā aptauju, prasot, ar kādiem nosacījumiem viņa būtu ar mieru dzīvot Krievijas sastāvā."

Savukārt taksometra vadītājs, kurš savu vārdu nevēlējās atklāt, dzirdot jautājumu, atsmēja: "Ja tāda aģitācija notiktu, es par to uzzinātu viens no pirmajiem! Pie mums te mierīgi, par tādiem cilvēkiem esmu dzirdējis tikai no medijiem! Vai nu mērs preses pīli palaidis, vai žurnālists kaut ko pārpratis."

Visu žurnālistes Kristīnas Putincevas rakstu Nevajag pat aģitatoru lasiet ceturtdienas, 27.novembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas