Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Latvieši netic, ka var ietekmēt ES lēmumus

Domnīcas PROVIDUS pētījumā noskaidrots, ka lai gan Latvijas iedzīvotāji nav izteikti eiroskeptiski, viņi neuzskata, ka Latvija var ietekmēt lēmumus, kuri tiek pieņemti Eiropas Savienībā (ES), portālu Diena.lv informēja PROVIDUS direktore Dace Akule.

Pētījums liecina, ka dziļi eiroskeptiski ir tikai aptuveni 30% Latvijas iedzīvotāju - viņi uzskata, ka Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā bijusi kļūda, kas nesusi vairāk slikta nekā laba.

Tomēr tikai 15% iedzīvotāju piekrīt apgalvojumam, ka ES līmenī tiek ņemtas vērā viņu kā pilsoņu intereses. Tas ir daudz zemāks rādītājs nekā Bulgārijā, Čehijā un Polijā, kur arī 2014.gada rudenī tika veikts analoģisks sabiedriskās domas pētījums.

Pētnieki norāda, ka Latvijas iedzīvotāju skepse par savu pārstāvju darbu Eiropas Savienībā ir nepamatota, jo pētījumi liecina, ka  Latvijas pārstāvji caurmērā valsts intereses aizstāv tikpat kvalitatīvi, cik citu ES jauno dalībvalstu pārstāvji, turklāt viņu izpratnē par ES darbības niansēm un lēmumu veidošanas prasmēs 10 gadu laikā bijis ievērojams progress.

Iespējams Latvijas prezidentūra varētu mainīt šo uzskatu. 

"Domāju, ka Latvijas iedzīvotājiem raksturīgā skepse mazināsies, redzot, kā pašmāju cilvēki vada Eiropas Savienības svarīgākās lēmējinstitūcijas – Padomes – darbu," norāda pētījuma autore Iveta Kažoka. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas