Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Rīdziniecei, kura apmeklējusi Itāliju, apstiprināta Latvijā pirmā saslimšana ar Covid-19

Latvijā apstiprināta pirmā saslimšana ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, informēja Veselības ministrijā.

Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) apstiprina, ka Latvijā pirmajam pacientam diagnosticēta koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19.

Preses konferencē pirmdienas vakarā Veselības ministrijā SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs atklāja, ka saslimusī ir rīdziniece, kura kopā ar ģimeni sestdien atgriezusies no Itālijas ar avioreisu Minhene - Rīga.

AirBaltic lidmašīna ar reisa numuru "BT-226" 29.februārī plkst.15.40 izlidojusi no Minhenes un plkst.17.55 ielidojusi Rīgā. Perevoščikovs skaidroja, ka inficēšanās notikusi Itālijā. Sieviete ceļojusi no Veronas Itālijā uz Minheni Vācijā un tad ar lidmašīnu uz Rīgu.

Pirmais saslimstības gadījums Latvijā laboratoriski apstiprināts pirmdienas vakarā pēc plkst. 18. Persona bija izmeklēta ambulatori, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem analīzes paņemot cilvēka mājās, rezultātam apstiprinoties.

Sieviete ir nogādāta Latvijas Infektoloģijas centrā ārstēšanai un izolēšanai.

Speciālisti jau ir ieguvuši visu nepieciešamo informāciju par ceļojumu, kā arī lidmašīnas pasažieriem. Identificētas tuvākās kontaktpersonas, kas sēdējušas tuvu saslimušajai personai.

 

Perevoščikovs skaidroja, ka reisā bija 145 pasažieri, 24 no kuriem atzīti par tuvajām kontaktpersonām, proti, cilvēkiem, kuri atradušies divu metru rādiusā no saslimušās Latvijas iedzīvotājas. Šo cilvēku vidū bija astoņi Latvijas pilsoņi, tostarp saslimušās sievietes ģimene. Tuvā kontaktā bijušie cilvēki būs medicīniskajā novērošanā un karantīnā ārstu uzraudzībā.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs preses konferencē atklāja, ka sadarbībā ar NMPD tika organizēta pacientes un viņas bērna nogādāšana Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC).

Pacientes bērns esot saslimis un analīzes uz koronavīrusu Covid-19 šobrīd ir negatīvas, bet viņam ir novēroti slimības simptomi. Balstoties uz šiem novērojumiem, tika pieņemts lēmums hospitalizēt arī bērnu, savukārt pārējiem ģimenes locekļiem noteikta karantīna mājās. Pēc viņa sacītā, pacientiem ir sagatavoti atsevišķi boksi.

Preses konferencē medijus informēja, ka pēc atgriešanās Latvijā, ģimene no lidostas mājās devās ar personīgo auto, un līdz šim brīdim nav apmeklējusi darbu vai izglītības iestādes. 

Tā kā paciente nebija slima ceļojuma laikā, risks inficēties pārējiem pasažieriem esot niecīgs, akcentēja Perevoščikovs, gan piebilstot, ka cilvēkiem ir jānovēro savs veselības stāvoklis un simptomu gadījumā jāvēršas pie mediķiem.

Jau ziņots, ka lai iegādātos nepieciešamos aizsardzības līdzekļus pret jauno koronavīrusu, Veselības ministrija (VM) lūgs piešķirt 1,74 miljonus eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, liecina uz otrdienu sagatavotie valdības sēdē izskatāmie rīkojuma projekti.

Jaunais koronavīruss pirmo reizi konstatēts 2019.gada decembrī Ķīnā. Kopš tā laika tas reģistrēts vēl vairākos desmitos valstu. Latvijā līdz šim nebija apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19.

Jaunais koronavīruss ceturtdien tika konstatēts Igaunijā, bet piektdien - arī Lietuvā un Baltkrievijā. Igaunijā konstatētajā gadījumā saslimušais Irānas pilsonis uz Tallinu bija ceļojis caur Rīgu. Visos šajos gadījumos inficētās personas kaimiņvalstīs ieradušās no vīrusa skartajām valstīm un teritorijām, konkrētajos gadījumos - no Irānas un Itālijas.

Latvijā no 28.februāra īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no Itālijas Lombardijas, Veneto, Emīlijas-Romanjas, Pjemontas apgabaliem, Japānas, Singapūras, Dienvidkorejas, Irānas un Ķīnas.

 

Top komentāri

Covid-19
C
Esiet sveikas ķengas!
īsi
ī
Eiroparlaments ir slēgts apmeklētājiem. Eirodeputāti ir nobijušies no vīrusa. Parlamenta ēku ir slēguši, lai pasargātu sevi. Eiropas robežas nebija slēguši, lai pasargātu eiropiešus.
Tas ir godam NOPELNĪTS.
T
Cik ilgi var ņirgt par citu cilvēku nāvēm un postu?!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas