Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Latvijā ar HIV inficējušies 3 734 cilvēki; saslimstība pieaug

Kopumā līdz 1.augustam stacionāra uzskaitē bija 3 734 ar HIV inficētu cilvēku un 1 144 pacienti, kuriem slimība sasniegusi AIDS stadiju, liecina Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Rīgas Austrumu slimnīcas) stacionāra Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC) dati liecina, ka saslimstība ar HIV pieaug.

Šā gada sešos mēnešos reģistrēti 140 jauni inficēšanās gadījumi ar HIV, pērn analogā periodā reģistrēts 121 gadījums, portālu Diena.lv informēja slimnīcas pārstāve Dace Kārkliņa. Šogad konstatēti 67 jauni saslimšanas gadījumi AIDS stadijā, no HIV/AIDS šogad miruši 36 cilvēki. Skumjo statistiku papildina fakts, ka līdz šā gada 1.augustam reģistrēti 44 ar HIV inficēti mazuļi, no kuriem pieci miruši.

Šobrīd antiretrovirālo terapiju saņem 618 pacienti, tostarp 28 bērni. Kopumā ārstēšanu saņem par 33 cilvēkiem vairāk nekā pērn šajā pat laika periodā, informēja stacionāra LIC HIV/AIDS ambulatorās nodaļas vadītāja, ārste - infektoloģe Inga Januškeviča.

HIV/AIDS ambulatorās nodaļas uzskaitē esošo pacientu veselības stāvoklis tiek sistemātiski uzraudzīts, lai nepieciešamības gadījumā uzsāktu ārstēšanu. Latvijā kopumā līdz 2012.gada 1.jūlijam reģistrēti 5357 saslimušie ar HIV infekciju.

"Ja cilvēkam agrīni atklāj HIV infekciju, ja HIV inficētais cilvēks savlaicīgi apmeklē ārstu-infektologu, regulāri kontrolē savu veselības stāvokli, seko ārsta norādījumiem, nepieciešamības gadījumā uzsāk un kārtīgi lieto HIV zāles, tad neattīstās HIV infekcijas vēlīnā stadija AIDS un dzīvildze ievērojami pieaug," stāstīja I.Januškeviča.

Rīgas Austrumu slimnīcas stacionārā LIC darbojas AIDS diennakts uzticības tālrunis 67543777, kur var uzzināt vairāk par HIV/AIDS infekciju un ar to saistītiem jautājumiem.

Šo tālruni šogad izmantojuši aptuveni 100 iedzīvotāji, no kuriem medicīniski padomi bija nepieciešami vairāk nekā trešdaļai. Teju divas trešdaļas zvanītāju bija nobažījušies par savu radinieku, kuriem atklāta saslimšana ar HIV infekciju, veselības stāvokli - ārstēšanas iespējām, jaunākajiem medikamentiem, psiholoģiskās palīdzības iespējām, un, kā rīkoties situācijās, ja saslimušajam uznāk depresija. Daudzi zvanītāji interesējās par inficēšanās apdraudējumu pārējiem ģimenes locekļiem.

Pašiem saslimušajiem bijuši nepieciešami ārstu padomi galvenokārt par jautājumiem, kas saistīti ar medikamentu lietošanu, kā rīkoties, ja līdztekus atklātajai infekcijai parādās dažādas blakusparādības - paaugstinās temperatūra, asinsspiediens, ir stipras galvassāpes.

Daudz jautājumu AIDS uzticības tālrunim saistīti ar HIV/AIDS ārstēšanās izmaksām un pieejamām zālēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas