Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Latvijā atklāto viltoto eiro banknošu skaits pirmajā pusgadā samazinājies par 22%

Latvijā šogad pirmajā pusgadā atklāto eiro banknošu viltojumu skaits samazinājies par 22% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, aģentūru LETA informēja Latvijas Bankā.

2019.gada pirmajos sešos mēnešos Latvijas Bankā saņemti un veikta identifikācija 640 eiro naudaszīmju viltojumiem, tostarp 477 banknotēm un 163 monētām.

Salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo pusgadu samazinājies gan viltoto banknošu skaits (tad tika atklātas 708 viltotas banknotes), gan viltoto monētu skaits (2018.gada pirmajā pusē to skaits bija 116; kopā 824 banknotes un monētas). Viltojumu nodarītie finanšu zaudējumi salīdzinājumā ar 2018.gada pirmo pusi sarukuši par 20% - no 40 500 eiro gadu iepriekš līdz 32 300 eiro šogad pirmajā pusgadā.

Starp Latvijā izplatītākajiem viltojumiem ir 50 eiro banknotes, veidojot 74% no viltoto banknošu skaita un 55% no kopējā viltojumu skaita, tostarp viltojumos joprojām dominē pirmās sērijas 50 eiro banknotes.

Latvijas Bankas naudas laboratorijas vadītājs Aleksandrs Antiņš uzsvēra, ka Latvija jau tradicionāli ir starp tām eirozonas valstīm (kopā ar Igauniju, Somiju, Kipru, Slovākiju, Lietuvu), kurās ir vismazākais viltojumu skaits, rēķinot uz vienu iedzīvotāju.

Tāpat viņš piebilda, ka "turpinās tendence viltojumu skaitam samazināties".

Pirmajā pusgadā eirozonā kopumā no apgrozības izņemts apmēram 251 000 viltotu eiro banknošu, kas ir par 16,6% mazāk nekā 2018.gada pirmajā pusgadā un par 4,2% mazāk nekā 2018.gada otrajā pusgadā. No šiem viltojumiem vairāk nekā 80% veidoja 20 eiro (27,9%) un 50 eiro (54,2%) banknotes.

Eirozonā kopumā 2018.gadā tika konstatēti 563 000 viltotu banknošu (2017.gadā - 694 000 viltotu banknošu).

Latvijas Banka norādīja, ka iespēja saņemt viltotu banknoti ir ļoti maza, jo viltojumu skaits joprojām ir ļoti neliels salīdzinājumā ar apgrozībā esošo īsto banknošu skaitu, kas kopš to ieviešanas nemitīgi pieaudzis straujākā tempā nekā iekšzemes kopprodukts.

Pašlaik apgrozībā ir vairāk nekā 22,5 miljardi eiro banknošu, kuru kopējā vērtība ir vairāk nekā 1,2 triljoni eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas