Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Latvijā par 9,5 miljoniem eiro trīs gadus skaitīs dabas vērtības

Ar mērķi iegūt detalizētu un pilnīgu informāciju par Latvijas dabas vērtībām, to izplatību un kvalitāti, 2017.gada vasarā pirmo reizi Latvijā tiks uzsākta mūsu dabas vērtību apzināšana - dabas skaitīšana, vēsta Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) pārstāve Elīna Ezeriņa.

Dabas vērtību apzināšanas uzdevums nav ne palielināt, ne samazināt aizsargājamās dabas teritorijas Latvijā. Projekts ilgs līdz 2020. gada novembrim.

Lai nodrošinātu, ka dabas skaitīšana visā Latvijā notiks atbilstoši vienotai pieejai un to veiktu augsti kvalificēti un sertificēti eksperti, pašlaik DAP strādā pie iepirkuma dokumentācijas sagatavošanas. Tikai pēc publiskā iepirkuma noslēgšanās būs zināmi eksperti, kuri piedalīsies dabas skaitīšanā Latvijā.

Ņemot vērā līdzšinējo pieredzi, DAP aicina zemes īpašniekus kritiski izvērtēt no neoficiāliem avotiem saņemto informāciju par plānotajām darbībām dabas skaitīšanas kontekstā, kas varētu rezultēties ar jaunas aizsargājamās teritorijas noteikšanu viņiem piederošajos īpašumos. Šaubu gadījumā par informācijas patiesumu, lūgts vērsties DAP, rakstot [email protected] vai zvanot pa tālruni 26107005.

Dabas skaitīšana ilgs trīs gadus, un šajā laikā DAP uzdevumā eksperti veiks dabas vērtību apzināšanu arī privātajās zemēs. Sagaidāms, ka darbs pie tā tiks uzsākts 2017.gada vasarā.

Gan pašvaldības, gan zemju īpašnieki (tiesiskie valdītāji) pirms noteikto teritoriju apsekošanas saņems vēstuli. Savukārt, ja dabas skaitīšanas laikā būs atrasta nozīmīga dabas vērtība, īpašnieks saņems rakstisku informāciju.

Dabas skaitīšana tiek īstenota ES Kohēzijas fonda projekta Priekšnosacījumu izveide labākai bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai un ekosistēmu aizsardzībai Latvijā ietvaros. Projekta kopējās plānotās izmaksas ir 9,5 miljoni eiro, tai skaitā Kohēzijas fonda finansējums ir 8 075 000 eiro un valsts budžeta finansējums ir 1 425 000 euro.

Top komentāri

Urciks
U
Ko nu DAP māžojas ar iepirkumu procedūru. Visus 100 ekspertus viņi ļoti labi pazīst, jo paši ir šo ekspertu reģistra turētāji. Varbūt vajag atsijāt nevēlamos? Tad gan viss saprotams. P.S. Ārzemju eksperti arī drīkstēs pieteikties?
A
A
Tik bagata valsts-nav kur likt miljonus!
a un v
a
abi viens otram kuli pakasīja un laimīgi :D
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas