Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Latvijā pērn samazinājies konstatēto koruptīvo noziegumu skaits valsts institūcijās

Latvijā pagājušajā gadā samazinājies konstatēto koruptīvo noziegumu skaits valsts institūciju dienestā, liecina prokuratūras sniegtā informācija Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai.

Koruptīvi noziegumi ir kukuļņemšana, kukuļa piesavināšanās, starpniecība kukuļošanā un kukuļdošana.

Minēto noziegumu skaits pagājušajā gadā Latvijā ir samazinājies par 35 jeb 23,3%. Attiecīgi par 23 noziedzīgajiem nodarījumiem jeb 22,5% samazinājies reģistrēto noziedzīgo nodarījumu skaits pēc Krimināllikuma panta par kukuļdošanu.

Ņemot vērā, ka kopumā ir samazinājies reģistrēto ar korupciju valsts institūciju dienestā saistīto noziedzīgo nodarījumu skaits, tad, salīdzinot ar 2018.gadu, samazinājies arī pabeigto pirmstiesas kriminālprocesu par šīs kategorijas noziedzīgajiem nodarījumiem skaits. Šādu lietu skaits samazinājies par 25 kriminālprocesiem jeb 27,5%.

Tāpat arī apsūdzēto personu par šīs kategorijas noziedzīgajiem nodarījumiem skaits samazinājies par 33.

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā deputātiem norādīja, ka reģistrētie koruptīvie noziegumi, iespējams, nemaz neparāda faktisko situāciju valstī, jo būtisks jautājums ir par kompetento izmeklēšanas iestāžu kapacitāti un spējām atklāt šāda veida noziegumus. 

Viņš atgādināja jau vairākkārt iepriekš publiskās diskusijās minēto tēmu, kas skar 2010.gadā likvidēto Latvijas Policijas akadēmiju. Pēc akadēmijas likvidēšanas neviena mācību iestāde pilnvērtīgi nesagatavojot operatīvās darbības iestāžu darbiniekus. Daudzus šādus noziegumus nevar atklāt vien izmeklēšanas ceļā, bet tam nepieciešams operatīvais darbs, uzsvēra Kalniņš.

Koruptīvu noziegumu izmeklēšana valsts iestādēs ir vairāku tiesībsargājošo iestāžu kompetencē.

Latvijas lielākās korupcijas apkarošanas iestādes - Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) - pagājušā gada pārskats liecina, ka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, 2019.gadā KNAB sākto kriminālprocesu skaits ir palielinājies par 24%, sasniedzot pēdējo desmit gadu laikā lielāko sākto kriminālprocesu skaitu, proti, pērn birojā sākti 47 kriminālprocesi.

2019.gadā kriminālvajāšanas sākšanai prokuratūras iestādēm birojs nosūtīja 15 kriminālprocesus pret 31 personu, savukārt 15 biroja lietvedībā esoši kriminālprocesi tika izbeigti.

Visvairāk personu 2019.gadā KNAB rosinājis saukt pie kriminālatbildības par dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu, kā arī krāpšanu, kukuļdošanu un kukuļņemšanu.

Pagājušā gadā KNAB lietvedībā esošajās krimināllietās arestēti 19 nekustamie īpašumi, pieci zelta stieņi aptuveni 100 000 eiro vērtībā, automašīnas, kā arī nauda un vērtspapīri vairāk nekā 4,4 miljonu eiro apmērā.

Sešos kriminālprocesos pieņemti 39 lēmumi par aresta uzlikšanu finanšu līdzekļiem vai mantai, tai skaitā uzlikts arests finanšu līdzekļiem vai mantai ārzemēs. Izpildot citu valstu tiesiskās palīdzības lūgumus, pērn arī uzlikts arests četru personu finanšu līdzekļiem vai mantai.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume iepriekš uzsvēris, ka ātrāku rezultātu sasniegšana būtu iespējama, nodrošinot KNAB ar lielāku skaitu darbinieku. Tāpat nepieciešams konkurētspējīgs atalgojums visiem biroja darbiniekiem, lai nodrošinātu labāko ekspertu, izmeklētāju, analītiķu un operatīvo darbinieku piesaisti.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

Svens Jutuheivens
S
Vai nepastāv iespēja, ka noziegumi ir kļuvuši daudz rafinētāki?
corruption news
c
Kāpēc LETA nesniedz nekādas ziņas par Sorosa skandālu? Ja Orbāns kaut ko būtu teicis par Sorosu, viņu uzreiz "visi progresīvie mediji" apsūdzētu antisemītismā. Bet te ir nopietns zinātnisks pētījums par "Open society" astoņkāji Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Neviens medijs neuzdrošinās teikt, ka te kaut kas ir izdomāts. Tātad pētījums acīmredzot ir patiess. ECT tiesnesis, kurš 18 gadus strādāja ECT, iepazinies ar pētījumu, saka, ka viņam allaž likās, ka daudzi spriedumi tiek pieņemti nevis uz likuma pamata, bet uz kaut kādas dīvainas ideoloģiskās ticības pamata. Taču viņš nekad nebija iedomājies, ka visi šie spriedumi un visi šie tiesneši ir saistīti ar vienu organizāciju un īsteno tās ideoloģiju. Ļeņinisma-sorosisma internacionāle vairs neieņem telegrāfus, tagad tā ieņem starptautiskās tiesas un konstitucionālās tiesas.
Seska Smaka
S
Nu re,Kukū ciema korumpētie irsas aurumi iemācijušies štellītes klusiņām bīdīt?!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas