Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Latvijā pirmo reizi konstatēta saslimšana ar parazitāro slimību - filariozi

Latvijā pirmo reizi reģistrēti divi vietējas izcelsmes filariozes gadījumi. Tā ir parazitārā slimība, kas raksturīga tropu un subtropu klimatiskajai joslai, portālu Diena.lv informēja Latvijas Infektoloģijas centra pārstāvji.

LIC speciālisti noskaidrojuši, ka abos gadījumos saslimšanu izraisījis parazīts - apaļtārps, kas parasti izraisa saslimšanu dzīvniekiem, savvaļas un mājas plēsējiem. Parazīta kāpurus pārnes odi un tie attīstās dzīvnieku vai cilvēka audos.

Pieauguša tārpa garums ir 25 līdz 30 centimetri, diametrs -2-3 milimetri. Cilvēku inficēšanās notiek reti, taču pēdējos gados pasaulē reģistrēto gadījumu skaits pieaug, ko daļēji var skaidrot ar klimata izmaiņām.

Dirofilariāze cilvēkiem parasti izpaužas ar sāpīgu sabiezējumu zemādas audos, kuru vieta var mainīties atbilstoši tārpa migrācijai zem ādas. Bojājumu biežākās lokalizācijas ir seja, augšdelmi, krūšu kurvis, vēdera priekšējā siena, augšstilbi un vīriešu dzimumorgāni.

Profilaksē līdzīgi kā citu filariožu gadījumos būtiska ir izsargāšanās no odu kodumiem. Latvijā līdz šim nav bijis neviena ievestā filariozes gadījuma, tāpat līdz šim nav notikusi saslimšana ar šo infekciju tepat uz vietas Latvijā. Parasti šī slimība visbiežāk sastopama Vidusjūras zemēs un Zem-Sahāras Āfrikā.

Ja cilvēkam pēc ceļojuma uz šās infekcijas skartajām teritorijām parādās klīniskie simptomi - drudzis, caureja, dzelte, izsitumi - noteikti jāgriežas pie ārsta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas