Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 13. jūnijs
Uva, Ainārs, Zigfrīds

Latvijā radīts pasaulē pirmais sporta filmēšanas bezpilota lidaparāts

JIC biznesa inkubatora uzņēmums SIA Helico Aerospace Industries radījis pasaulē pirmo pašsekojošo bezpilota lidaparātu AirDog un no šodienas uzsāk tā pārdošanas kampaņu ASV vietnē Kickstarter, biznesa portālu Nozare.lv informēja uzņēmuma pārstāvis Andis Blinds.

Latvijas uzņēmums SIA Helico Aerospace Industries, kas nodarbojas ar bezpilota lidaparātu tehnoloģiju attīstīšanu, nācis klajā ar savu pirmo produktu - bezpilota lidaparātu AirDog, kas autonomi seko sportistam un filmē to ar GoPro sporta kameru. Šis ir pirmais šāda veida produkts pasaulē, kas nodrošina pilnvērtīgu bezpilota sekošanas un filmēšanas funkciju vienlaicīgi.

"Šis ir revolucionārs produkts, kas pilnībā mainīs to, kā tiek filmēts action sports - snovbords, veikbords, skeitbords, BMX, motokross un dažādu sporta veidu freestyle disciplīnas, kuras ir skatāmas un efektīgi parādāmas tieši no gaisa. Līdz šim vienīgais risinājums bija noīrēt helikopteru," stāsta AirDog idejas autors Edgars Rozentāls.

Lai ar AirDog iepazīstinātu pasauli, šodien uzņēmums ir uzsācis pārdošanas kampaņu kolektīvā finansējuma interneta vietnē Kickstarter. Projektam paredzēts 40 dienu laikā savākt 200 000 dolāru (147 780 eiro). Paredzams, ka pēc Kickstarter kampaņas AirDog būs nopērkams par 1500 dolāriem (1108 eiro).

"Ar šo kampaņu mēs vēlamies sasniegt trīs mērķus - iegūt plašu atpazīstamību vienā no lielākajiem pasaules tirgiem - ASV, veikt pirmās produkcijas partijas iepriekšpārdošanu, kā arī savākt līdzekļus, kas nepieciešami produkcijas ražošanas uzsākšanai," atzīst Rozentāls.

AirDog lidaparātu var iepriekš pasūtīt Kickstarter kampaņas laikā arī no Latvijas. Pirmo produkcijas partiju paredzēts piegādāt jau šī gada oktobrī vai novembrī.

AirDog darbības princips ir vienkāršs - sportists uz rokas vai pie ķiveres piestiprina pulti, kurai seko lidaparāts. Lai nodrošinātu šo sekošanu, tiek izmantoti sarežģīti algoritmi, GPS, bluetooth, akselometri, barometrs, magnetometrs, autopilots u.c. sistēmas sastāvdaļas, kas savienotas ar jaudīgu procesoru un kuras programmatūra radīta Helico Aerospace Industries.

Uzņēmuma mārketinga speciālista Mārtiņa Viļuma YouTube kontā iespējams aplūkot vienu no agrīnajiem AirDog prototipu izmēģinājumiem. Redzams, ka AirDog ir četru rotoru bezpilota lidaparāts, kam uzmontēta GoPro videokamera. Lidaparātu iespējams vadīt gan manuāli ar pulti, gan arī uzstādīt sekošanas režīmā, kad tas kadrā patur cilvēku, kurš nes īpašu raidītāju.

"Esam ieguldījuši neskaitāmas negulētas naktis, noslīcīnātus, sasistus lidaparātus, bet esam gandarīti par rezultātu," stāsta Rozentāls. "AirDog pats paceļas un nolaižas, pats kontrolē augstumu un ātrumu, kā arī attālumu no sportista, ko pirms lidojuma var iestatīt speciālā aplikācijā, kas atradīsies lietotāja viedtālrunī."

Pie AirDog projekta darbs tika uzsākts jau pagājušā gada vasarā. Līdz šim produkta izstrādē uzņēmums ir investējis aptuveni 250 000 eiro. Šī gada vasarā plānots uzsākt arī AirDog ražošanu Latvijā, šobrīd tiek apzināti potenciālie sadarbības partneri.

Dažādu kameru uzmontēšanu uz bezpilota lidaparātiem jau iepriekš veikuši dažādi foto un videogrāfijas entuziasti, tomēr visas šīs platformas jāvada operatoram uz zemes. Savukārt AirDog noteiktā augstumā seko jebkam, kas aprīkots ar raidītāju.

SIA Helico Aerospace Industries dibināts 2012.gada jūnija beigās, uzņēmuma īpašnieks ir SIA Innovatio Capital, liecina Firmas.lv informācija. Pērn uzņēmums strādājis ar 43 504 eiro apgrozījumu. Kompānijā darbojas inženieru, uzņēmēju, aviācijas un programmēšanas ekspertu komanda, ko vieno un aizrauj aktīvs dzīvesveids un ekstrēmie sporta veidi. Uzņēmums atrodas Rīgā un nodarbina 15 darbiniekus.

SIA Innovatio Capital īpašnieki ir MSN Holdings (39%), SIA Rosenthal Investments (37%) un SIA JS Investments. Kompānijas vienīgais valdes loceklis ir Rozentāls. SIA Innovatio Capital pieder arī SIA Gimbex.

Saskaņā ar Firmas.lv datu bāzi MSN Holdinga īpašnieki līdzīgās daļās ir Jūlija Jerņeva, Gints Vilgerts, Edgars Koškins un Debora Pāvila.

JIC biznesa inkubators strādā ar uzņēmumiem Jelgavā, Dobelē, Aizkrauklē un Jēkabpilī. Viņu inkubējamo uzņēmumu vidū ir tādi atpazīstamību guvuši uzņēmumi kā bezpilota lidaparātu ražotne UAVFactory, e-pasta mārketinga sistēma Mailigen, bērnu biezeņi Rūdolfs, bioloģiskie saldumi BiographOrganicSweets, bērnu dizaina mēbeles KUKUU, dabīgā kosmētika KivviCosmetics, dabīgie koksnes apdares līdzekļi PaintEco un citi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas