Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijā sāksies vilku medību sezona

Šodien Latvijā sāksies vilku medību sezona, kurā Valsts meža dienesta (VMD) noteiktais pieļaujamais vilku nomedīšanas apjoms ir 280 dzīvnieki, informēja dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Vineta Vilcāne.

Viņa uzsvēra, ka vilku populācijas stāvoklis Latvijā ir stabils, un medības to nepasliktina.

Pēc VMD sniegtās informācijas, vilks Latvijā ir medījama suga, kam Medību likums un Medību noteikumi nosaka stingrus ieguves apstākļus ierobežotā apmērā.

Pamatojoties uz medījamo dzīvnieku populācijas stāvokļa novērtēšanas datiem, VMD katru gadu nosaka vilku pieļaujamo nomedīšanas apjomu medību platībās. Pēdējās četrās medību sezonās pieļaujamais vilku nomedīšanas apjoms bija 280 dzīvnieki, un tas tika izpildīts pilnā apmērā jau pirms noteiktā vilku medību termiņa beigām.

VMD arī 2021./2022.gada medību sezonā noteicis pieļaujamo vilku nomedīšanas apjomu 280 dzīvnieku apmērā, paturot iespēju samazināt vai palielināt šo skaitu atbilstoši medību sezonas laikā iegūtajiem datiem par vilku populācijas stāvokli. Vilku medību sezona ilgs līdz noteiktā nomedīšanas apjoma izmantošanai, bet ne ilgāk kā līdz 2022.gada 31.martam.

Dienestā, atsaucoties uz tam pieejamiem datiem, norādīja, ka vilku populācija medību ietekmē zaudēto īpatņu apjomu ne tikai sekmīgi kompensē, bet arī nodrošina nelielu populācijas apjoma pieaugumu.

Tāpat VMD uzsver, ka vilku medību limitu nepieciešamas noteikt, domājot arī par lauku apvidu iedzīvotājiem un respektējot lauksaimnieku intereses. Ik gadu vilki uzbrūk mājlopiem un mājdzīvniekiem, nodarot lopkopjiem finansiālus zaudējumus.

Kā informēja Vilcāne, vilks (Canis lupus) ir viena no visizpētītākajām medījamo dzīvnieku sugām Latvijā. Ik gadu Latvijas valsts mežzinātnes institūts Silava veic pētījumu Lielo plēsēju populāciju stāvokļa izmaiņas medību ietekmē, bet fona monitoringu populācijas stāvokļa novērtēšanas ietvaros nodrošina VMD.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas