Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 8. jūnijs
Mundra, Frīda, Frīdis

Latvijā smēķē katra desmitā grūtniece

Latvijā smēķē katra desmitā grūtniece, piektdien raksta laikraksts Diena.

Salīdzinot ar atsevišķām citām ES valstīm, Latvija var lepoties, ka paveikusi diezgan daudz smēķēšanas ierobežošanā, piemēram, aizliegta smēķēšana pieturvietās un daudzās citās publiskās vietās un uz cigarešu paciņām ir kombinēti attēli ar brīdinošiem uzrakstiem, taču procentuāli diezgan liels ir smēķētāju skaits.

Latvijā smēķē katrs trešais iedzīvotājs jeb aptuveni 34% iedzīvotāju, ES vidēji - 29%. Turklāt izpētīts, ka 40% 15-16 gadus vecu Rīgas jauniešu izsmēķējuši vismaz vienu cigareti pēdējā mēneša laikā. Eiropas Komisija sākusi apjomīgu pretsmēķēšanas kampaņu.

Par jauniem priekšlikumiem smēķēšanas ierobežošanā Latvijā Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis saka - iespējams, atgriezīsimies pie diskusijas par to, ka veikalos uzkrītošās vietās, piemēram, pie kasēm, nedrīkstētu izvietot cigarešu paciņas. Anglijā lielveikalos cigaretes plānots padarīt par pircējiem teju «nemanāmām» jau no nākamā gada sākuma.

Cenšoties pasargāt bērnus ģimenēs, kur vecāki smēķē, no pasīvās smēķēšanas, Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) šāgada sākumā vērsās pie valsts augstākajām amatpersonām - aicināja veikt izmaiņas likumdošanā. Piemēram, paredzēt, ka bērna klātbūtnē nedrīkst smēķēt, mašīnās nedrīkst smēķēt. Taču šī iecere apstājusies. «Noziedzīga ir smēķēšana bērna klātbūtnē. Astma, plaušu iekaisums, sirds un asinsvadu mazspēja, agrīna leikoze ir tikai daļa no slimībām, kas rodas bērnam no vecāku smēķēšanas viņa klātbūtnē,» norāda LĀB prezidents Pēteris Apinis un piebilst: mani neaizkustina tabakas industrijas krokodila asaras, kas paģēr - savā mājā vecāki drīkst apdūmot bērnu, cik grib, jo tas ir viņu privātīpašums.

Pilnu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas numurā! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas