Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega
Vienlaikus tapis zināms, ka ar Londonu solidarizējas arī ASV, izraidot 60 krievu diplomātus, un citas ES valstis

Latvija solidarizējas ar Lielbritāniju un izraidīs Krievijas diplomātu

Sakarā ar Vīnes konvencijas par diplomātiskajām attiecībām pārkāpumiem, solidarizējoties ar Lielbritāniju, un sadarbībā ar citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, Latvija izraida Krievijas vēstniecības otro sekretāru un melnajā sarakstā iekļauj Krievijas kompānijas pārstāvniecības vadītāju Latvijā, paziņojis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība).

Krievijas vēstnieks Jevgeņijs Lukjanovs žurnālistiem pastāstīja, ka vēstniecība ir saņēmusi informāciju, ka aicinājumu atstāt valsti saņems Krievijas lidsabiedrības Aeroflot pārstāvis Latvijā. Kā liecina Firmas.lv informācija, Aeroflot Latvijā pārstāvniecības vadītājs Latvijā ir Sergejs Sokoļņikovs.

Šāds lēmums pieņemts, atbildot uz, visticamāk, Krievijas veikto ķīmisko uzbrukumu dubultspiegam Sergejam Skripaļam Lielbritānijā.

Rinkēvičs norādīja, ka šo lēmumu mudinājusi solidarizēšanās ar Lielbritāniju, jo nav izdevies sagaidīt, ka Krievija sniegtu izsmeļošu informāciju par Skripaļa saindēšanu Solsberī. Lielbritānijas sniegtā klasificētā informācija likusi secināt, ka Krievijas līdzdalība bijušā Krievijas izlūkdienestu virsnieka saindēšanā "ir ar ļoti augstu ticamības pakāpi". Kopumā 13 Eiropas Savienības dalībvalstis, ieskaitot Vāciju un Franciju, koordinējušas pasākumus pret Krieviju saistībā ar šo situāciju. Arī ASV lēmusi par 60 Krievijas diplomātu izraidīšanu.

Atbildot uz Dienas jautājumu par šī konflikta turpmāku eskalēšanos starp Krieviju ar citām valstīm, Rinkēvičs izteicās, ka pēc Krievijas diplomāta un uzņēmuma pārstāvja izraidīšanas jārēķinās ar kaimiņvalsts atbildi ar līdzīgām aktivitātēm.

"Mēs uzskatām, ka pirmām kārtām Krievijai ir jādod pilna un izsmeļoša informācija Lielbritānijas izmeklētājiem, tāpat kā ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācijas ekspertiem. (..)

Ir pilnīgi skaidrs, ka jūs nevarat tāda veida ķīmisko ieroci uztaisīt virtuvē dažu minūšu laikā kā Agatas Kristi romānā par arsēnu. Skaidrs, ka tas ir rūpnieciski radīts ķīmisks reaģents, kas pakļauts starptautisko konvenciju darbībām. Jo ātrāk Krievija sapratīs, ka šis nav vienkārši divpusējo attiecību jautājums, bet mēs šo redzam plašāk kā Eiropas Savienības un NATO solidaritātes viedokli, jo labāk tas būs," viņš teica.

Tāpat Eiropadomē diskutēts ne tikai par diplomātu izraidīšanu, bet arī, kā ciešāk koordinēties pret hibrīdkara elementiem ES un NATO ietvaros.

"Izraidīšanu redzam kā stingru politisku signālu, ka NATO un ES dalībvalstīs tāda veida rīcība kā uzbrukums tās iedzīvotājam, izmantojot nervus paralizējošu gāzi, netiks tolerēta, viens no soļiem, kā nodot politisku signālu," uzsvēra ārlietu ministrs.

Lielbritānijas un Krievijas attiecības nopietni saasinājās saistībā ar Lielbritānijas pilsētā Solsberi 4. martā notikušo Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanu ar nervus paralizējošu vielu. Lielbritānija apsūdz Kremli, ka tas Lielbritānijas teritorijā īstenojis slepkavības mēģinājumu, izmantojot aizliegtus ķīmiskos ieročus.

Lielbritānija šomēnes izraidīja 23 Krievijas diplomātus, uz ko Krievija spēra atbildes soļus, arī izraidot 23 britu diplomātus un apturot Britu padomes darbību Krievijā.

Paralēli Latvija kopā ar Lielbritāniju un citām ES dalībvalstīm diskutēja, kādi vēl atbildes soļi būtu sperami uz Krievijas veikto ķīmisko uzbrukumu dubultspiegam Lielbritānijā. ES valstu līderi iepriekš nolēma atsaukt ES vēstnieku Krievijā Markusu Edereru pēc tam, kad viņi atbalstīja Lielbritānijas viedokli, ka Krievija, "ļoti iespējams", ir atbildīga par bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu.

Latvijas specdienesti savos publiski pieejamos pārskatos regulāri minējuši, ka lielāko apdraudējumu Latvijas interesēm rada Krievijas izlūkošanas un drošības dienestu aktīvā darbība, savukārt citu valstu specdienestu aktivitātes vērtējamas kā mērenas un būtisku apdraudējumu Latvijas interesēm nerada.

Ārvalstu mediji ziņo, ka vienlaikus arī ASV paudušas atbalstu Lielbritānijai Skripaļa saindēšanas lietā, un no Savienotajām Valstīm tiks izraidīti 60 Krievijas diplomāti. 

48 no 60 diplomātiem, kuri tiks izraidīti, ir, pēc ASV paustā, Krievijas izlūkošanas virsnieki, kas bāzēti konsulātā Sietlā, bet pārējie 12 izraidītie ir Krievijas misijas pārstāvji ANO.

Līdzīgi rīkosies arī Vācija, Francija un citas Eiropas savienības valstis. Vācija un Francija katra izraidīs četrus diplomātus, tikpat Krievijas pārstāvjiem būs jāatstāj arī Polija. Lietuva izraidīs trīs, bet Latvija un Igaunija - katra pa vienam diplomātam. Tāpat diplomātus izraidīs arī Čehija, Nīderlande un Dānija. Arī Ukraina nolēmusi solidarizēties ar Lielbritāniju un Eiropas Savienību, paziņojot par 13 Krievijas diplomātu izraidīšanu.

(papildināts ar ārlietu ministra Edgara Rinkēviča komentāru)

Top komentāri

pa
p
Ja tikai vienu, tad izraidiet pašu vēstnieku :D
Roman>oskars
R
Ja, biedrs; nav viegli dzīvot emigracija, bet pats jau no Krievijas te atbegat...............
bēdas
b
bet kas tad paliks Rīgā braukāt bez maksas ar rīgas satiksmi un kas paliks dzert publiksi 9.maijā?? Bļa...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas