Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Latvijā statistikas sistēmā iesaistītas 27 dažādas valsts iestādes

Latvijā statistikas sistēma šobrīd ir decentralizēta, jo statistikas datu vākšanā, apstrādē un analīzē ir iesaistītas 27 dažādas valsts iestādes. Ir jāstiprina CSP kā vadošās statistikas iestādes loma un jāpalielina administratīvo datu avotu izmatošana statistikas iegūšanā, norādīja CSP priekšniece.

Ceturtdien, 4.aprīlī, CSP priekšniece A.Žīgure tikās ar Eiropas statistikas biroja (Eurostat) ģenerāldirektoru Valteru Radermaheru, lai iepazīstinātu ar stratēģiskajiem attīstības virzieniem Latvijas oficiālajā statistikā un uzklausītu aktualitātes Eiropas statistikas sistēmā.

Kā atzīmēja A.Žīgure, iepriekšējā šāda līmeņa vizīte notika pirms vairāk nekā trīs gadiem, kuru laikā piedzīvotas lielas pārmaiņas gan Eiropā, gan pasaulē, tostarp ekonomikas lejuspslīde un atgriešanās uz izaugsmes ceļa. Tikšanās laikā A.Žīgure iepazīstināja ar stratēģiskajiem attīstības virzieniem Latvijas oficiālajā statistikā un ar galvenajiem CSP darbības virzieniem.

"Latvijā statistikas sistēma šobrīd ir decentralizēta, jo statistikas datu vākšanā, apstrādē un analīzē ir iesaistītas 27 dažādas valsts iestādes. Ir jāstiprina CSP kā vadošās statistikas iestādes loma un jāpalielina administratīvo datu avotu izmatošana statistikas iegūšanā," norādīja CSP priekšniece.

V.Radermahers savukārt atzīmēja Eiropas statistikas biroja nākotnes izaicinājumus, jo arī Eurostat dodas statistikas modernizācijas virzienā un cenšas ieklausīties visu dalībvalstu statistikas attīstības virzienos.

"Informācijas sabiedrībā datiem ir liela nozīme," atzīmēja V.Radermahers. "Lēmumu pieņēmēji ne vienmēr ir pilnībā informēti un augstas kvalitātes dati ne vienmēr ir savlaicīgi pieejami. Tāpēc mūsu izaicinājums ir statistikas produktu virzīšana tā, lai tie atbilstu statistikas lietotāju prasībām."

V.Radermahers uzsvēra, ka ir jāiet efektivizēšanas un standartizēšanas virzienā, piemēram, jāievieš vienotas datu apstrādes metodes visās valstīs. Viņš norādīja, ka dalībvalstis perspektīvā varēs izmantot jau sagatavotus un pārbaiudītus Eiropas statistikas sistēmas risinājumus, tādējādi rodot resursu ietaupījumu. Pavisam Eiropas statistikas sistēmā 27 dalībvalstīs ir nodarbināti 50 000 darbinieku.

V.Radermahers norādīja arī uz institucionalizācijas nozīmi: "Esam nevis 27 atsevišķas valstis, bet gan 27 sadarbības partneri. Kopā esam institūcijas, kurām jānodrošina augstas kvalitātes informācija. Kad statistiku izmanto pārrobežu lēmumu pieņemšanai, piemēram par ES fondu finansējuma sadali, datiem jābūt kvalitatīviem un uzticamiem."

Tikšanās notika V.Radermahera divu dienu vizītes Latvijā ietvaros, kuras laikā Eurostat ģenerāldirektors tiekas arī ar ekonomikas ministru, Latvijas Bankas prezidentu un finanšu ministru. Pirms Latvijas apmeklējuma V.Radermahers ticies ar Lietuvas amatpersonām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas