Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Latvija zaudējusi cīņu par Miluša sodu, bet atņem viņam pilsonību

Latvijas institūcijas vairs nemēģinās panākt cietumsoda izciešanu Germanam Milušam, svētdien vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums de facto. Tieslietu ministrijā LTV žurnālistei paskaidroja - brīdī, kas Latvija uzticēja sprieduma izpildi Krievijai, jebkādas tiesības to apstrīdēt ir zudušas.

Raidījums atgādināja, ka pirms 12 gadiem Milušam piesprieda piecus gadus ilgu cietumsodu par kukuļošanu. Milušs meklēja Jūrmalas domes deputātu, kurš apmaiņā pret kukuli nobalsotu par Juri Hlevicki kā pilsētas mēru. Rokudzelžus Milušam tā arī neuzlika – uzņēmējs izrādījies Krievijas pilsonis, aizbēga uz kaimiņvalsti un uzturas tur. Krievija savus pilsoņus uz ārzemēm neizdod.

Latvija panāca, ka Krievijas tiesas atzīst Latvijā pieņemto spriedumu Milušam un pieņem to izpildīšanai – Eiropas Padomes konvencija paredz šādu kārtību. Taču Maskavas tiesa mainīja Miluša sodu - piecu gadu ilgu cietumsodu aizstāja ar piespiedu darbu pastāvīgajā darba vietā. 

Tieslietu ministrijas pārstāvis sarunā ar LTV paskaidroja, ka formāli Krievija ir ievērojusi starptautiskās normas. Tā ir pārņēmusi Miluša lietu, atzinusi Latvijas tiesas spriedumu un uzskata Milušu par vainīgu kukuļošanā. Latvijai nav iespēju izteikt jebkādas pretenzijas par to, ka Krievijas tiesa izmanījusi sodu – Eiropas Parlamenta konvencija to neparedz. 

“Mēs diemžēl secinājām, ka te nekas nav iespējams, nekas nav darāms. Līdz ar mūsu lūgumu, Krievija pieņēma izpildei mūsu lēmumu un tagad tā ir citas valsts jurisdikcija, mēs nevaram iejaukties viņu darbā”, intervijā raidījumam teica Tieslietu ministrijas starptautiskās sadarbības departamenta direktores pienākumu izpildītājs Ilvars Turkopuls.

Latvijas iestādes bija spiestas arī izņemt Milušu no starptautiskās meklēšanas sarakstiem. Nākamgad, kad viņš būs izcietis Maskavas tiesas piespriesto atviegloto sodu, Milušs drīkstēs izbraukt no Krievijas un, kā atzīmē LTV, nekas nelīdz viņam iebraukt Latvijā. Kaut Latvijas pilsonību viņam nesen atņēma, Milušs var pieteikties Šengenas vīzai. Vienīgais izņēmums, ja Latvija iekļaus viņu tā sauktajā “melnajā sarakstā”. Nedz Ārlietu, nedz Iekšlietu ministrijas šādu iespēju pagaidām nekomentēja.

Jau ziņots, ka Zemgales apgabaltiesa 2007. gada martā bijušo automašīnu BMW tirgotāju Milušu, bijušo Jūrmalas mēru Juri Hlevicki un toreizējo deputāta kandidātu Gvido Hariju Volbrugu atzina par vainīgiem kukuļa došanā toreizējam Jūrmalas domes deputātam Ilmāram Ančānam (Mūsu zeme), lai viņš domes priekšsēdētāja vēlēšanās nobalsotu par Hlevicki.

Hlevickim un Milušam tika piemērots piecu gadu cietumsods ar mantas konfiskāciju, Volbrugam - trīs gadu brīvības atņemšana nosacīti ar trīs gadu pārbaudes laiku. Miluša sievas iemaksātā drošības nauda - 20 000 latu - ieskaitīta Valsts kasē, nolēma tiesa.

Milušs uz pirmās instances tiesas sēdēm nāca paklausīgi, taču uz sprieduma pasludināšanu nebija ieradies.

Milušs tika izsludināts starptautiskā meklēšanā. Vēlāk izrādījās, ka Milušs dzīvo Krievijā un ir pieņēmis Krievijas pilsonību.

2017. gadā Milušs tika aizturēts Larnakā, Kiprā, un Latvijas Ģenerālprokuratūra sāka kārtot formalitātes, lai panāktu viņa izdošanu un nogādāšanu Latvijā. Larnakas tiesa uzskatīja, ka līdz jautājuma izskatīšanai par Miluša izdošanu viņš nav jāapcietina un piemērojama drošības nauda, un viņš to izmantoja, ar jahtu aizmūkot no Kipras un atgriežoties Krievijā.

Hlevickis un Volbrugs sodu jau sen kā izcietuši. Volbrugs pirms pāris gadiem nomira. Lietā apsūdzēta vēl viena persona - toreizējais partijas Jaunais centrs deputāta kandidāts Leonīds Lasmanis. Viņš izvēlējās pazust nedaudz laicīgāk - pēc prokurores lūguma 2007.gada 29.janvārī tika nolemts krimināllietu sadalīt, atsevišķi izdalot Lasmaņa epizodes. Vēlāk "Interpola" Krievijas birojs sniedzis atbildi Latvijas tiesībsargājošām institūcijām, ka Lasmanis ir šķērsojis Igaunijas un Krievijas robežu. Kad Lasmanis tiks atrasts, viņa lietā tiesvedība tiks sākta no jauna.

Top komentāri

bet
b
"formāli Krievija ir ievērojusi starptautiskās normas" Kā vērtas ir šādas normas?
antiņ, nāc prātā!
a
Galvenais, kādu "sodu" piesprieda Krievijas tiesa - piespiedu darbu jau esošā darba vietā! :) T.i. nekas nemainās. Milušs turpina strādāt savā darba vietā, saņem par to atalgojumu un vienlaicīgi skaitās, ka izcieš sodu. :) Nepārprotami redzams, ka Krievija vienkārši Latvijai spļauj virsū. Un, diemžēl tas ir mūsu pašu trulo ierēdņu nopelns!
antiņ, nāc prātā!
a
"“Līdz ar mūsu lūgumu, Krievija pieņēma izpildei mūsu lēmumu un tagad tā ir citas valsts jurisdikcija, mēs nevaram iejaukties viņu darbā”" Ierēdnīt, nākamreiz ņem un uztic savu personīgo maku kabatzaglim!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas