Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvija ziedojumā no Lietuvas saņēmusi 201 240 Pfizer / BioNTech vakcīnas devas

Ceturtdien Latvija saņēma 201 240 "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas pret Covid-19 devas no Lietuvas, kuras kaimiņvalsts ziedoja, ņemot vērā, ka Latvijai sāka sarukt šī ražotāja pošu krājumi, aģentūru LETA informēja Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļā.

Lietuvas veselības ministrs Arūns Duļķis iepriekš informēja, ka lēmums par vakcīnu piešķiršanu Latvijai formulēts kā humānā palīdzība, lai arī patiesībā runa esot par Latvijas "piegāžu grafika sabalansēšanu, vakcīnas aizdodot".

"Latvija šobrīd atrodas ļoti nelabvēlīgā situācijā pēc rezervētā vakcīnu daudzuma un pēc tā, kā ražotājs viņiem saplānojis piegādes grafikus, tāpēc viņi lūdza palīdzību, lai varētu iegūt šīs vakcīnas un sabalansēt savus grafikus," skaidroja Lietuvas politiķis.

"Saskaņā ar trīspusēju vienošanos starp ražotāju, Latviju un mums ir norunāts, ka līgumos būs paredzēta arī savstarpējas dāvināšanas iespēja. Tas nozīmē - ja mums nākotnē būtu nelabvēlīgi piegādes grafiki un vakcīnas būtu vajadzīgas mums, Latvija mums attiecīgi palīdzētu sabalansēt vakcīnu piegādes grafikus," informēja Duļķis.

Piektdien 14 850 no Lietuvas ziedotajām vakcīnu devām tika piegādātas vakcinācijas pakalpojumu sniedzējiem. Līdz ar to vakcīnu krājums patlaban ir 719 240 devu, tajā skaitā 193 360 ražotāja "Johnson&Johnson" devas, 232 640 ražotāja "Moderna" devas, 186 390 "Pfizer"/"BioNTech" devas un 106 850 "AstraZeneca" devas.

Krājumos esošo "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnu derīguma termiņi beigsies nākamā gada 30.martā, savukārt "Moderna" vakcīnu vairākām partijām - no nākamā gada marta līdz aprīlim.

"Johnson&Johnson" vakcīnu derīguma termiņš ir līdz 2023.gada 31.jūlija beigām, kamēr 1250 "AstraZeneca" vakcīnas devu derīguma termiņš ir šī gada 30.novembris, bet vairumam - 105 600 - šī ražotāja devu devas derīguma termiņš ir 2022.gada februāra beigas.

Kā skaidro Vakcinācijas projekta nodaļā, ņemot vērā Covid-19 epidēmijas apmērus un to, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji vakcinējas novēloti, labāko aizsardzību, it īpaši senioriem, sniedz vakcīna "Moderna".

Par to liecinot arī zinātniskie pētījumi, jo tieši šai vakcīnai ir augstāka imūnās sistēmas atbilde pēc pilna vakcinācijas kursa. Saskaņā ar Sabiedrības vakcinācijas darba grupas lēmumu, "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnu rekomendē izmantot jauniešu vecumā no 12 līdz 25 gadiem vakcinācijai, savukārt pārējo iedzīvotāju vakcinācijai kā pirmo devu rekomendē izmantot "Moderna" vai "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas, kā arī "Johnson&Johnson" (ar rekomendāciju astoņas nedēļas pēc pirmās šī ražotāja devas saņemšanas veikt balstvakcināciju primāri ar mRNS vakcīnām).

To iedzīvotāju, kuriem pagājuši seši mēneši pēc "AstraZeneca" un "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnu otrās devas (un nav pārslimota Covid-19 infekcija) vai seši līdz astoņi pēc vakcīnas "Moderna" otrās devas, kā arī visiem iedzīvotājiem, kuriem pagājušas vismaz astoņas nedēļas pēc "Johnson&Johnson" vakcīnas pirmās devas saņemšanas, balstvakcinācijai tiek rekomendēta "Moderna" un "Pfizer"/"BioNTech" vakcīna. Savukārt, to iedzīvotāju, kuri vakcinējušies ar "AstraZeneca" vakcīnām, balstvakcinācija pieļaujama arī ar "AstraZeneca" vakcīnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas