Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Bergmanis, komentējot līguma noslēgšanu, norādīja, ka sadarbība ar Latvijas ražotājiem ir būtisks pamats valsts aizsardzības spēju stiprināšanā

Latvijas armija no vietējiem ražotājiem iegādāsies bezpilota lidaparātu sistēmas

Aizsardzības ministrija (AM) ir noslēgusi vienošanos ar Latvijas bezpilota lidaparātu sistēmu ražotājiem UAV Factory un Atlas Aerospace par bezpilota lidaparātu sistēmu piegādi Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), aģentūra LETA uzzināja AM.

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), komentējot līguma noslēgšanu, norādīja, ka sadarbība ar Latvijas ražotājiem ir būtisks pamats valsts aizsardzības spēju stiprināšanā. "Izvēloties bezpilota lidaparātu sistēmu piegādātājus, īpaša uzmanība tika pievērsta piegāžu drošībai, ko krīzes situācijās lielā mērā var nodrošināt Latvijas ražotāji un kas ir būtiska, ņemot vērā reģionālās drošības izaicinājumus," norādīja Bergmanis.

Ministrijā skaidroja, ka bezpilota lidaparātu sistēmu iegāde stiprinās NBS teritorijas novērošanas un izlūkošanas, kā arī netiešās uguns atbalsta vadība spējas. Iegādātās bezpilota lidaparātu sistēmas paredzēts izmantot arī, sniedzot atbalstu glābšanas, meklēšanas vai līdzvērtīga rakstura civilās operācijās.

Piedāvātās bezpilota lidaparātu sistēmas tika vērtētas NBS mācībās un praktiskās demonstrācijās, kā arī tika veikta to tehnisko rādītāju un sagaidāmo iegādes, uzturēšanas un turpmākas modernizācijas izmaksu analīze, salīdzinot ar citiem pasaules tirgū pieejamiem ekvivalentiem.

Uzņēmumi UAV Factory un Atlas Aerospace atbilst NBS bezpilota lidaparātu attīstības koncepcijas prasībām. Saskaņā ar noslēgto vienošanos, sadarbību paredzēts sākt pakāpeniski, sākotnēji realizējot pirmo bezpilota lidaparātu testa partiju iegādi. Veiksmīgas partnerības gadījumā sadarbību plānots attīstīt, uzņēmumiem turpinot bezpilota lidaparātu sistēmu pielāgošanu, uzlabošanu un modernizēšanu atbilstoši NBS vajadzībām.

Ministrijā skaidroja, ka uzņēmums UAV Factory ir dibināts 2009.gadā, un tam ir pārdošanas biroji Latvijā un ASV. Uzņēmums ir viens no vadošajiem bezpilota lidaparātu sistēmu pasaules līmeņa piegādātājiem. Uzņēmuma ražotie lidaparāti un videokameras tiek pārdoti vairāk nekā 50 pasaules valstīs militārām, civilām un akadēmiskām vajadzībām.

Savukārt 2016.gadā dibinātais Latvijas uzņēmums Atlas Aerospace ražo bezpilota lidaparātus, kā arī ir sācis bezpilota lidmašīnu ražošanu. Atlas Aerospace pārdod produkciju vairākās ārvalstīs, tostarp Francijā, Vācijā un Nīderlandē.

Top komentāri

Ilona Kulda
I
Teicams Aizardzības ministrijas lēmums
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas