Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Latvijas azartspēļu milzis rupji pārkāpj darba likumdošanu

Latvijas lielākais spēļu zāļu tīkls Alfor un to apkalpojošās apsardzes kompānijas ilgstoši pārkāpj darba likumdošanu – tā secinājusi valsts darba inpekcija. Četru mēnešu ilgstošā pārbaudē atklāts, ka spēļu zāļu apsargu darba grafiki nesakrīt ar reāli tur darbā pavadīto laiku. Darbiniekiem ir jāizpilda tukši darba grafiki, kas inspekcijai liek domāt par krāpšanos, izmaksājot aplokšņu algas. Atklāti vēl citi pārkāpumi. Tuvākajā laikā Darba inspekcija savu gala slēdzienu nosūtīs Valsts Ieņēmumu dienestam, bet azartspēļu uzņēmumu ķēde tiks sodīta, vēsta TV3 Nekā Personīga.

Ir piektdienas pēcpusdiena un kopā ar darba inspekciju dodamies uz Fēnikss spēļu zālēm Rīgas centrā un Āgenskalnā. Mārupes ielas Fēnikss atrodas starp dzīvojamām mājām un lai arī ir darba laiks, nelielajā zālē pie automātiem dirn turpat desmit cilvēki. Zāles pāzine un bārmene ir lietišķa, bet vienlaikus piesardzīga.

Līdz ko inspektori sākuši pārbaudi, atskan telefona zvans. Reida dalībnieki pamanīti novērošanas kamerās. Pēc neilgas telefona sarunas un instrukcijas no vadības, apsargs vārdā Vladimirs gatavs atbildēt uz jautājumiem. Uz darbu esot izsaukts negaidīti, pirms dažām stundām, tādēļ nevar parādīt darba grafiku. Pusotru mēnesi strādājot firmā „Guard services”

Alfor apsardzi neveic pašu darbinieki, bet viņi algo vairākus apakšuzņēmējus, kā piemēram „Guard services” vai „Ans Group”. Darba uzskaitēs redzams, ka apsargs strādājis 12 stundas dienā, taču patiesībā apsargs spēļu zālē pavada diennakti.

Spēļu zāļu īpašnieks Alfor norobežojas un nekomentē nolīgto apsardzes kompāniju darba likumdošanas pārkāpumus. Alfor par tiem nevarot atbildēt.

Apsardzes kompāniju tīkls atgādina lielu zirnekli, kur zem galvenā uzņēmuma ir daudzi apakšuzņēmēji. Problēmu gadījumā apakšfirma tiek slēgta, bet tās vietā atver nākamo, tā uzskata valsts darba inspekcija.
Viena no kompānijām, kas apsargā „Alfor” spēļu zāles ir „ANS group”. Firmai ir milzīgs apgrozījums, bet oficiāli tikai viens darbinieks. Tā reģistrēta Maskavas ielas 285 mājas piektā korpusa 79 dzīvoklī. Darba dienas vidū nevienu tur nesatikām. Tāpat darba laikā neviens nebija „Guard services” juridiskajā - adresē Čaka ielas 91 nama 9 dzīvoklī. Viņu pārstāvis tika izsaukts uz Valsts Darba inspekciju.

Māris Matisons, „Guard services” pārstāvis: "Mums apsardzē ir tāda problēma, ka darbinieki strādā 3 un 4 slodzes, un no dažādiem uzņēmumiem. Vairāk neko nevaru komentēt. Aizejat un apskatieties visu tautsaimniecības nozari un apskatieties atalgojumu, kāds ir apsardzei.”

Valsts darba inspekcija dodas uz spēļu zāli Fenikss Valdemāra ielā. Šeit apsargs ir no firmas Evor. Bārmenei tāpat kā Āgenskalna spēļu zālē līgums ar SIA Alfor. Pie darba līguma inspektori atrod darbinieces parakstītu, bet neaizpildītu darba grafiku.

Valsts darba inspekcija uzskata, ka darbinieka parakstītu tukšu darba grafiku vēlāk aizpilda administrators, ierakstot nepieciešamo darba stundu skaitu. Bet darbinieks saņem iepriekš nolīgto atalgojumu. „Alfor” par 24 stundu darbu darbiniekiem apmaksā 22. Divas stundas skaitās kā atpūtas laiks. Darba inspekcija uzskata, ka tās būtu jāapmaksā, jo darbinieki šajā laikā tapat atrodas darba vietā un nepieciešamības gadījumā veic darba pienākumus.

Alfor ir līderis azartspēļu biznesā. Tā apgrozījums pērn 36,3 milijoni. Pēc kā var secināt, ka azartspēļu bizness ekonomisko krīzi ir pārvarējis. Azartspēļu un izložu biznesa kopējie ieņēmumi 2012. gadā bija 116 milijoni. Tas ir par 15 procentiem vairāk nekā gadu iepriekš. Rīgā šodien ir 164 spēļu zāles, kas salīdzinot ar 2010. gadu samazinājušās tikai par 13.

Pēdējos gadus spēļu zāles iekārtojas daudzstāvu namu pirmo stāvu dzīvokļos. Rīgas Dome nu jau vairākus gadus neatbalsta jaunu spēļu zāļu atvēršanu. Visi noraidījumi tiek pārsūdzēti tiesā. Šogad bijuši jau divi gadījumi, kad tiesa nolemj par labu spēļu zāļu saimniekiem. Lai arī pašvaldība nav devusi atļaujas jaunām spēļu zālēm, tā arī pati ne reizi nav virzījusi mikrorajonu daudzo spēļu zāļu aizvēršanu.

Dainis Turlais RD drošības un kārtības komitejas vadītājs: „Šobrīd likums aizstāv azartspēļu intereses. No tā brīža kad pašvaldība pieņem lēmumu aizliegt spēļu zāli – uzņēmumam tiek doti pieci gadi, lai darbību konkrētajās telpās pārtrauktu. Piecus gadus var turpināt strādāt.”

Rīga vēl aizvien ir Baltijas līdere azartspēļu biznesa ziņā. Līdere arī spēļu biznesa darba likumdošanas pārkāpumos. Jau tuvākajā laikā valsts darba inspekcija sodīs Alfor grupas uzņēmumus, tāpat atklātos pārkāpumus nodos izvertēt Valsts ieņēmumu dienestam.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas