Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Latvijas lielie būvnieki iekaro ārvalstu tirgu

Lai gan EM apgalvo, ka būvniecības eksporta dinamika patlaban ir mērenāka nekā pērn, jo ārējos tirgos ekonomiskā situācija ir saspringta un pieprasījums pēc būvniecības darbiem pavājinās, lielie Latvijas būvnieki tomēr veiksmīgi realizē eksportu. EM dati liecina, ka visvairāk būvniecības eksporta saistīts galvenokārt ar ES valstīm - Zviedriju (12% no visa eksporta) un Lielbritāniju (7% no eksporta).

Būvniecības uzņēmums SIA Arčers, kura pamatdarbība ārpus Latvijas ir stikloto būvkonstrukciju ražošana un uzstādīšana, apgūstot eksporta tirgu, pirmo projektu realizēja 2004.gadā. Šobrīd būvfirma 35% no uzņēmuma Latvijā saražotās produkcijas novirza ārvalstu tirgiem. Galvenās eksporta mērķa valstis šobrīd esot Norvēģija, Beļģija un Zviedrija, iestrādes izveidotas arī Dānijā un Lielbritānijā. Iekarojot ārvalstu tirgu, meitasuzņēmumus Norvēģijā, Zviedrijā, Lielbritānijā un Vācijā izveidojis Skonto Enterprises, stāsta būvfirmas īpašnieks Guntis Rāvis un apgalvo, ka kopš 2009.gada ārvalstīs realizēti jau vairāk nekā 50 objektu, ik gadu dubultojot uzņēmuma apgrozījumu.Izvēloties valstis, kuru tirgu iekarot, būvnieki analizē pieprasījumu un kopējos būvniecības apjomus, norāda Rāvis. Arčera valdes priekšsēdētāja vietnieks Edijs Purmalis atklāj, konkrētās ārvalstis izvēlētas galvenokārt sakārtotā tirgus un skaidru, godīgu spēles noteikumu dēļ. Nozīmīgs faktors esot arī attālums, jo konstrukciju transportēšana un darbinieku ceļošana veido būtiskas izmaksu pozīcijas.Asa konkurence valda ikvienā tirgū, un ne Skandināvija, ne rietumvalstis nav izņēmums, norāda Purmalis. Viņš stāsta, ka neviens no vietējiem uzņēmumiem Eiropas mērogā nevarot sacensties ar konkrētā reģiona milžiem. Turklāt veiksmīgi konkurēt starptautiskā mērogā var tikai tie uzņēmumi, kuri jau nostiprinājušies Latvijā un kuriem ir pieejami gan līdzekļi, gan laiks ārvalstu tirgu iekarošanai. Viņš uzsver, ka Latvijas būvniecības nozares uzņēmēju vidē reti notikušas diskusijas par kopīgu sadarbību ārvalstu tirgu iekarošanā. Ja tā būtu, Latvijas uzņēmumi ārvalstu konkurencē spētu sasniegt daudz vairāk.

Ārvalstīs Latvijas būvnieki veic gan valsts un pašvaldību, gan privātā segmenta pasūtījumus - strādā dzīvojamo māju, biroju ēku, slimnīcu, skolu būvniecības projektos. Un latviešiem par pasūtījumu iegūšanu jāsacenšas ne tikai ar vietējiem, bet arī ar Austrumeiropas valstu uzņēmumiem. "Zemākā cena jau sen vairs nav galvenais konkurences instruments ārvalstīs. Šāds priekšstats ir ļoti novecojis. Tā tas bija aptuveni pirms septiņiem gadiem, kad par pamatu veiksmei tika uzskatīts Latvijas ļoti lētais darbaspēks. Tagad tas ir izlīdzinājies, jo gan mūsu darbaspēka izmaksas augušas, gan arī ārvalstu likumdošana paredz ārzemniekiem maksāt tāda paša līmeņa algas kā vietējiem. Un arodbiedrības tam seko līdzi ļoti skrupulozi," skaidro Purmalis un turpina: "Jā, mums ir lētāki energoresursi, tātad ražošana. Taču, ja mūsu produkta cenā jāiekļauj arī transports, darbinieku ceļa biļetes, komandējuma nauda un dzīvošanas izmaksas, tad tas pats vien sanāk. Šobrīd, piedāvājot savus pakalpojumus ārpus Latvijas, jābūt gataviem uz ļoti gudru konkurenci labi sakārtotā tirgū." Tāpēc, līdzīgi kā mūsu valstī, eksporta tirgos Latvijas uzņēmēji konkurē ar labiem speciālistiem, darbu kvalitāti un īsiem izpildes termiņiem.

Visu rakstu lasiet laikrakstā Diena trešdien, 6.novembrī!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas