Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina ziņot par atlidojušajiem gājputniem

Kā ik gadu, tuvojoties pavasarim, Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina ikvienu ziņot par gājputnu atgriešanos, portālu Diena.lv informēja biedrības pārstāvis Mārcis Tīrums.

Ziņas par gājputniem aicinām ziņot dabas novērojumu portālā www.dabasdati.lv vai arī aizpildot pievienoto gājputnu reģistrācijas anketu un vasaras sākumā nosūtot to Latvijas Ornitoloģijas biedrībai pa pastu: LOB, A.k. 105, Rīga, LV-1046 vai e-pastu: [email protected].

Pirmie gājputni Latvijā jau sagaidīti. 27. februārī manīti pirmie lauku cīruļi Saldus apkārtnē, bet 5.martā tie manīti jau Jelgavas novadā. Vairāki simti baltpieres un sējas zosis marta pirmajās dienās novērotas Latvijas DR piekrastē netālu no Nīcas. Savukārt, meža baloži, kas šogad pirmo reizi manīti 3.martā Rundāles novadā, redzēti jau lielākajā daļā Kurzemes un Zemgales. Vairākās vietās uz laukiem manīti pirmie ziemeļu gulbji, dzērves un ķīvītes, bet pie būrīšiem - pirmie mājas strazdi. Vietās, kur jūra un upes atbrīvojušās no ledus, manīti arī pirmie atlidojušie ūdensputni. Engures apkārtnē 3. un 7.martā novērotas pirmās Sāmsalas pīles.

Tuvākajās dienās lielākā skaitā atgriezīsies mājas strazdi, lauku cīruļi, meža baloži, dzērves, atlidos pirmie baltie stārķi. Ziņas no Eiropas centrālās daļas liecina, ka dzērves, kas februāra beigās ir uzsākušas pavasara migrāciju no Spānijas, 5.martā ir sasniegušas Malburgu, kas atrodas Vācijas vidienē. Tur migrācijā uzskaitītas vairāk kā 20000 dzērves, kas liecina, ka pēc pāris dienās lielākā skaitā pirmās dzērves varēs novērot arī pie mums Latvijā.

Tomēr putnu centienus atgriezties joprojām slāpē biezā un stabilā sniega sega uz laukiem un ar ledu klātie ezeri un upes. Ņemot vērā sniegoto marta sākumu, gājputnu atgriešanās lielākā skaitā sagaidāma ap astronomiskā pavasara iestāšanos - 20.martu.

Meteoroloģiskā informācija un prognozes liecina, ka šogad pirmie gājputni lielākā skaitā pie mums sāks ierasties marta beigās, jo tuvākajās dienās laikapstākļi būtiski nemainīsies, kas nozīmē, ka putni migrācija būs lēna, bez straujas un masveidīgas ierašanās. Šobrīd putniem labāka situācija ir Latvijas DR daļa, kur sniegs uz laukiem gandrīz jau nokusis. Pirmos gājputnus Latgalē un Vidzemē manīsim ne agrāk kā pēc nedēļas vai divām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas