Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvijas valstspiederīgos Lielbritānijā brīdina par krāpniekiem

Lielbritānijas Iekšlietu ministrija brīdina latviešus uzmanīties no krāpniekiem, kas par maksu piedāvā nokārtot pastāvīgā iedzīvotāja statusu. Viņi lielākoties reklamējas sociālajos tīklos, sevišķi mērķējot uz tautiešiem, kam ir sliktas angļu valodas zināšanas, vēsta LNT Ziņas.

Lai iegūtu pēc iespējas vairāk lētticīgo, blēži cenšas īpaši iebiedēt, ka, nepiesakoties statusam, nedrīkstēs strādāt, būs problēmas ar īres līgumu noslēgšanu, zaudēs sociālekonomiskos labumus un pat tiks izraidīti no Lielbritānijas.

Pēdējo nedēļu laikā šādu krāpnieku upuri – Latvijas valstspiederīgie – arvien biežāk vērsušies pēc palīdzības pie Ineses Asermanes, kura ir Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas piesaistītā konsultante.

"Kompānijas pieņem no cilvēkiem komisijas maksu par pakalpojumiem, bet statuss līdz galam nav noformēts. Cilvēki tad griežas pie mums, un tad mēs liekam "ielāpus". Vēršu uzmanību, ka šim pakalpojumam ir jābūt bez maksas," uzsver Asermane.

Pēc britu Iekšlietu ministrijas konsultantes teiktā, pastāvīgā statusa nelicencētie kārtotāji prasa vidēji 50 britu mārciņas, un tie ir gan pašu tautieši, gan lietuvieši, poļi un briti.

Un šādu bezmaksas palīdzību britu Iekšlietu ministrijas uzdevumā veic Asermane. Viņa rīko izbraukuma sesijas Anglijas vidienē – Pīterboro, Birmingemā, Koventrijā, Visbīčā, Kingslīnā un citviet - brauc pie tautiešiem mājās viņiem izdevīgos laikos. Pēdējos mēnešos sastop latviešus pat Anglijas bezpajumtnieku patversmēs.

“Ir bezpajumtnieki – nonākuši uz ielas, pie kuriem es vienu reizi nedēļā divas stundas  esmu šādā patversmē, kurā es nodarbojos ne tikai ar settled-status pildīšanu, bet arī palīdzu rakstīt CV un ar tulkošanas darbiem,” saka Asermane.

Lai arī Brexit ir piešķirts pagarinājums līdz janvārim, taču nav pagarināt “Brexit pārejas perioda termiņš – 2020.gada 31.decembris, kad beidzas pieteikšanās obligātajam statusam. Tāpēc Latvijas Ārlietu ministrija aicina tautiešus emigrācijā aktīvi turpināt tam reģistrēties, ja nodzīvotu jau pieci gadi, vai arī pieteikties pagaidu statusam (pre-settlement)­­, ja Lielbritānijā pavadīts mazāks laiks.

"Ir jāņem vērā, ka nav pagarinājuma pārejas periodam. Lai vai kurā brīdī notiktu Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības, pārejas periods tiek paredzēts līdz nākamā gada beigām. Tas nozīmē, ka to neviens nav pagarinājis, un ar šīm sekām būs jārēķinās visiem," LNT Ziņām precizēja Ārlietu ministrijas pārstāvis Jānis Beķeris.

Pēdējā pieejamā statistika liecina, ka līdz septembrim obligātajiem statusam Lielbritānijā reģistrējušies 58 tūkstoši Latvijas valstspiederīgo. Asermanes informācijas liecina, ka aktivitāte pamatīgi kāpusi oktobrī, kad bija gaidāms Brexit. Jaunākā statistika tiks publicēta 14.novembrī.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Vai tur drīzāk nav tā, ka tautieši ir dzīvojuši nelegāli, respektīvi krāpušies, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas, u.t.t., un tagadītēs nevar pierādīt, ka ir jau ilgus gadus dzīvojuši, strādājuši, maksājuši nodokļus Anglijā - tāpēc nevar piereģestrēties, un, paskat tik, krāpniekus tagad brīdina uzmanīties no krāpniekiem! VVZ - "lai VID varētu iecirst zobus viņu rīklēs..." - Nu, nodoklīši jau ir jāmaksā visur pasaulē, ne jau tikai Latvijā...
Neslāvs
N
Latviešiem ir jadzīvo Latvijā !
ērce
ē
Lai par emigrantiem (kas neplāno atgriezties) rūpējas viņu mītnes zeme.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas