Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas veselības aprūpes iestādes iecienījuši pacienti no Ziemeļvalstīm, Krievijas un Lielbritānijas

Medicīnas pakalpojumu eksportam Latvijā ir daudz virzienu, taču kopumā tos var raksturot kā kvalitatīvus pakalpojumus par konkurētspējīgu cenu. Kvalitāti nodrošina gan tehnoloģijas, gan medicīniskā personāla respektējamais izglītības līmenis.

Latvijas Zobārstu asociācijas prezidents Andris Paeglītis stāsta, ka atšķirībā no Čehijas un Ungārijas, kas atrodas tuvu maksātspējīgajai Vācijai un Austrijai un īpaši pierobežas zonā plaši piedāvā zobārstniecības pakalpojumus, Latvija atrodas ģeogrāfiski ne tik izdevīgā situācijā. Pie mums brauc galvenokārt pacienti no Ziemeļvalstīm un Krievijas un bieži apvieno zobārstniecību ar atpūtu sanatorijās. Zobārstniecības pakalpojumu spektrs pie mums ir plašs, piemēram, estētiskā stomatoloģija, zobu implantācija, zobu terapija un ķirurģija, kā arī zobu protezēšana.

SIA Medicīnas sabiedrība ARS valdes priekšsēdētājs Māris Andersons lēš, ka pastāvīgajā zobārstniecības pacientu plūsmā ārvalstnieki veido 3-7% no kopskaita. Vasarās ārzemnieku ir vairāk. Pieprasījums esot stabils, bez īpašiem kāpumiem un kritumiem. Uzņēmums īpaši šo pakalpojumu nav reklamējis, bet labā slava iet no mutes mutē un tas arī sekmē klientu pieplūdumu. Dominē pacienti no Norvēģijas un Krievijas, turklāt pēdējo skaits nemazinās. Zobārstniecības pakalpojumu spektrs, ko pērk ārvalstnieki, ir no labošanas līdz protezēšanai un zobu implantēšanai. Vidēji viens ārvalstnieks apmeklējumā atstāj vairāk naudas nekā vietējie pacienti. No plašā medicīnisko pakalpojumu spektra, ka piedāvā klīnika, kā eksportam perspektīvu ARS vadītājs min diagnostiku un dažāda veida ārstnieciskos pakalpojumus, piemēram, nierakmeņu skaldīšanu.

Kvalitāte, cena, kā arī valodas zināšanas ir faktori, kas ļauj piesaistīt ārvalstu klientus arī Latvijas plastikas ķirurģijas klīnikām. Ārvalstnieku pacientu skaits klīnikā audzis no vidēji 15% pēdējo pāris gadu laikā līdz 20% šogad, klāsta Dr. Ģīļa Plastikas ķirurģijas klīnikas vadītāja Iveta Ģīle. Pieprasījums pacientu vidū ir pēc sejas ovāla korekcijas, krūšu operācijām un tauku slāņa samazināšanas. Visvairāk ir pacientu no Lielbritānijas, kam seko Krievija un citas NVS valstis, trešajā vietā - skandināvi, īpaši norvēģi. Neskatoties uz ekonomiskajām problēmām Krievijā, pacientu skaits no turienes nav mazinājies. Uz Latviju brauc galvenokārt krievu vidusslāņa pacienti, turklāt vērojams, ka pēdējos gados dažādojusies arī no austrumiem iebraukušo pakalpojumu pircēju ģeogrāfija.

Visu rakstu Sekmes nišas pakalpojumu eksportā lasiet ceturtdienas, 28.aprīļa, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas