Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Lekcija par bijušo premjeru Zāmuelu fotogrāfijās

Trešdien, 22.maijā, notika lekcija par bijušo premjeru Voldemāru Zāmuelu, portālu Diena.lv informēja Valsts kancelejā.

Ar bijušo premjeru V.Zāmuelu iepazīstināja Latvijas Universitātes asoc. profesors, Dr. hist. Ēriks Jēkabsons. Premjers bijis arī senators, tāpēc atmiņās par viņa darbību dalījās bijušais Augstākās tiesas priekšsēdētājs Gvido Zemrībo.

Valsts vīrs, tāpat kā daudzi citi latvieši, Otrā pasaules kara beigas pavadīja Vācijā. Rakstniece, tulkotāja un vēstniece Anna Žīgure stāstīja par latviešu trimdas dzīvi bēgļu nometnēs, kuras apvienoja milzīgs garīgs spēks, kas ļāva ne tikai izdzīvot bez savas zemes palikušajiem, bet arī saglabāt latviešu kultūru tik sarežģītajos apstākļos un sniegt latviskas audzināšanas pamatu turpmākajām paaudzēm.

Par V.Zāmuelu kā personību vairāk pastāstīja premjera V.Zāmuela radiniece Māra Celle, kura pirms diviem gadiem no Amerikas atveda premjera veidotu ciltskoku astoņās paaudzēs. Dzimtas koks veidots smalkajā un skaidrajā senatora rokrakstā. Ciltskoku bija iespēja apskatīt lekcijas laikā.

Lekcijā piedalījās arī citi premjera ciltskoka pārstāvji - žurnāla Cosmopolitan galvenā redaktore Santa Kristiāna Zāmuele un zemessargs Tālivaldis Zāmuels.

Lekciju apmeklēja arī skolēni no Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas, Jūrmalas pilsētas Pumpuru vidusskolas, Ogres Valsts ģimnāzijas un arī Rīgas Valsts 2. ģimnāzija.

Šī bija jau ceturtā lekcija par Latvijas Ministru prezidentiem. Lekciju cikla mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par Latvijas vēsturi, nacionālajām vērtībām, t.sk. amatpersonu ieguldījumu valsts veidošanā un attīstībā. Lekciju cikls aizsākās pagājušā gada septembrī, un pirmā lekcija bija veltīta Valsts un Ministru prezidentam Kārlim Ulmanim. Pasākums tiek finansēts no  saliedētības programmai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Programmas mērķis ir sekmēt iekļaujošas un saliedētas  sabiedrības veidošanos, kā arī stiprināt valstiskuma apziņu un nacionālo identitāti Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas