Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Levits: Latvijai nav pamata atsaukt no misijas Irākā savus karavīrus

Latvijas karavīri atrodas Irākā pēc šīs valsts valdības uzaicinājuma piedalīties misijā cīņā ar Islāma valsti, līdz ar to, kamēr šis aicinājums ir spēkā, Latvijai nav pamata atsaukt savus karavīrus, šādu nostāju pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) žurnālistiem pauda Valsts prezidents Egils Levits.

Prezidents norādīja, ka lēmumu par karavīru atsaukšanu varētu pieņemt, ja radikāli mainītos drošības situācija Irākā, tomēr tas esot militārs jautājums. Arī Kariņš sacīja, ka būtiskākais ir karavīru drošība, kas "tiek turēta pirmajā vietā".

Runājot par Amerikas Savienoto Valstu konfliktu ar Irānu, prezidents akcentēja, ka ne viena, ne otra puse nevēlas situāciju eskalēt un konfliktu saasināt.

"Domāju, ka konflikts katrā ziņā netiks saasināts, un pastāv arī diplomātiskas iespējas, kā šo konfliktu starp abām pusēm varētu mazināt," sacīja Levits.

Kā ziņots, Irāna trešdienas rītā izšāva raķetes uz vismaz divām Irākas aviobāzēm, kurās stacionēti ASV karavīri, paziņoja amatpersonas šajās valstīs. Tas bija pirmais akts Irānas solītajā atriebībā par Irānas Revolucionārās gvardes vienības Kudsas spēki komandiera ģenerāļa Kasema Sulejmana nogalināšanu ASV bezpilota lidaparātu triecienā Bagdādē.

Pentagons paziņoja, ka tas vēl "strādā pie sākotnējās kaujas zaudējumu novērtēšanas" pēc tam, kad "Irāna palaida vairāk nekā 10 ballistisko raķešu pret ASV armiju un koalīcijas spēkiem Irākā". "Ir skaidrs, ka šīs raķetes tika palaistas no Irānas un bija vērstas pret vismaz divām Irākas armijas bāzēm, kurās stacionēts ASV armijas un koalīcijas personāls - Ainasadā un Erbīlā."

Par iespējamiem upuriem vēl nav ziņots, bet Pentagons paziņoja, ka ir bijis gatavs iespējamiem Irānas uzbrukumiem. "Šīs bāzes ir bijušas augstas trauksmes gatavības stāvoklī saistībā ar norādēm, ka Irānas režīms plānojis uzbrukt mūsu spēkiem un interesēm reģionā," sacīja Pentagona preses sekretārs.

Latvijas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Kaspars Galkins LTV Rīta panorāmā apliecināja, ka vienā no bāzēm, pret kuru bija vērsts uzbrukums, atrodas arī Latvijas karavīri, kuri neesot cietuši un atrodas drošībā. Galkins uzsvēra, ka bāzē dienošie bijuši informēti, ka šāds uzbrukums ir gaidāms, attiecīgi karavīri bija laicīgi sagatavojušies. 

Top komentāri

anonīm
a
Kaut ko nesaprotu? Vai tad Irākas parlaments vienbalsīgi nenobalsoja par uzdevumu valdībai darīt visu, lai visi ārvalstu bruņotie spēki no valsts tiek izvesti, vai arī atkal valsts augstākās amatpersonas mums saka puspatiesības un melo? Un kāpēc tādas valstis kā Vācija bez ierunām izved savu karaspēku no Irākas? Vai tiešām šie abi Latvijas valsts austākie vadītāji kalpo nevis Latvijas, bet kādas citas ārvalsts interesēm?
Bobs
B
Premjers ASV pilsonis un prezidents Izraēlas ebrejs diez vai var būt objektīvi runājot par Irānas konfliktu ar ASV un Izraēlu. Ja ASV veica teroraktu, kas apkauno NATO, tad jebkuram bija pienākums reaģēt. Starptautiskie normatīvi nedrīkst būt rakstīti tikai pretiniekiem. Kur ir NATO, ANO rīcība?
???
?
Jādomā, ka Levits uzņemsies atbildību un demisionēs, ja Latvijas karavīri tiks nogalināti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas