Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

LIAA direktors: Eksportējošās nozarēs apgrozījums sarucis par 20-30%

Covid-19 pandēmijas radītās krīzes ietekmē eksportējošās nozarēs apgrozījums samazinājies par 20-30%, trešdien preses konferencē sacīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns.

LIAA direktors norādīja, ka visvairāk no eksportējošajām nozarēm ir cietis tūrisms, viesmīlība un starptautiskie pasažieru pārvadājumi.

"Daudz mazāk ietekmi izjūt būvniecība, kur noslēgtie līgumi un projekti turpinās. Arī informācijas tehnoloģiju nozare krīzes ietekmi pagaidām neizjūt. Metālapstrādē un mašīnbūvē krīzes rezultātā cieš tie, kas ražo komplektējošās detaļas autobūves industrijai, bet pārējie nozares uzņēmumi ietekmi jūt mazāk. Tāpat arī farmācijas nozarē pieprasījums saglabājies un ir pat augošs, bet problēmas rada loģistika," skaidroja Rožkalns. 

LIAA direktors informēja, ka aģentūras aptaujātie uzņēmēji uzsvēruši, ka ekonomikas stabilizēšanai valstij ir jāveic pēc iespējas vairāk iepirkumu. Tāpat patlaban ar LIAA palīdzību un sadarbībā ar Satiksmes ministriju un Ārlietu ministriju atrisināts jautājums par nepieciešamo darbinieku iebraukšanu un izbraukšanu no valsts.

"Lokālajā tirgū sevi labi parādījuši biznesa inkubatori. Pēdējā "iesaukumā" saņēmām 211 pieteikumus, no tiem apstiprināti 74 pieteikumi un neviens nav atteicies. Biznesa inkubatoru programma strādā labi un tie, kas to izmanto, par krīzi nesūdzas," stāstīja Rožkalns. 

Vienlaikus viņš norādīja, ka krīzes ietekmi izjūt tekstilrūpniecība, taču šiem uzņēmumiem ir iespēja pārorientēties uz individuālo aizsardzības līdzekļu ražošanu. LIAA jau ir sarīkojusi vebināru par medicīnisko aizsargmasku ražošanu, bet vēl plānots vebinārs par higiēnisko aizsargmasku ražošanu. 

Rožkalns norādīja, ka patlaban 34 uzņēmumi ražo medicīniskās aizsargmaskas, bet 68 plāno sākt ražošanu tuvākajā laikā. 

"Tāpat LIAA ar pārstāvniecību palīdzību apkopo informāciju par pieprasījumu eksporta tirgū, lai sniegtu to Latvijas ražotājiem. Tā, piemēram, ASV patlaban ļoti aug pieprasījums pēc ilglaicīgi uzglabājamiem pārtikas produktiem, Francijā palielinās pieprasījums pēc farmācijas produktiem, bet Ķīnā un Dienvidkorejā aug pieprasījum pēc kokmateriāliem. Intensīvi meklējam, kuri tirgi veras vaļā, jo tās ir iespējas mūsu ražotājiem," sacīja Rožkalns.

LIAA direktors piebilda, ka patlaban darbojas visas līdzšinējās LIAA atbalsta programmas, kā arī tiek strādāts pie jaunām atbalsta programmām uzņēmējiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas