Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lidosta Rīga radikāli samazina izdevumus; apturēs investīcijas un pārskatīs personāla izmaksas

Latvijā noteiktās ārkārtējās situācijas dēļ gandrīz pilnībā apturētā aviosatiksme ir likusi lidostas Rīga valdei apstiprināt ārkārtējus budžeta taupīšanas pasākumus – par 85% tiks samazināti visi investīciju projekti, par 60% – saimnieciskās darbības izmaksas un par 40% – personāla izmaksas, portālam Diena.lv pavēstīja lidostas Rīga pārstāve Laura Karnīte.

"Diemžēl valde ir spiesta pieņemt šādus lēmumus, jo lidostas ieņēmumi ir kritiski zemā līmenī – kopš krīzes sākuma ieņēmumu kritums ir sasniedzis 98%. Turklāt pēc ekspertu prognozēm aviācijas nozares atgūšanās notiks ļoti lēni un pakāpeniski. Līdz šim ierastās ceļošanas iespējas tik ātri neatgriezīsies gan vienkāršas piesardzības, gan pārvietošanās ierobežojumu, gan arī krīzes ekonomisko seku dēļ," norāda lidostas Rīga valde.

Valde uzsver, ka kapitālsabiedrības pagājušā gada un šī gada sākuma pozitīvie finanšu rezultāti īstermiņā ļauj pilnībā segt darbinieku algas un operatīvās izmaksas. "Uzņēmums kopš krīzes sākuma ir operatīvi optimizējis procesus un samazinājis izmaksas, taču pesimistiskās prognozes par aviācijas nozares atkopšanos Eiropā pēc krīzes beigām liek pieņemt vēl smagākus lēmumus. Tādēļ būtiskas izmaiņas skars arī lidostas Rīga personāla politiku," norāda Karnīte.

Jau patlaban vairāk nekā 500 darbiniekiem ir noteikta dīkstāve, saglabājot darba samaksu, līdz valstī izsludinātā ārkārtas stāvokļa pašreizējam termiņam – 14.aprīlim. "Tomēr aplēses liecina, ka uzņēmumam līdz jūnijam nāksies būtiski samazināt darbinieku skaitu, par kura apjomu valde lems, pārskatot nepieciešamos resursus un darbinieku noslodzes atbilstoši esošajai situācijai, kā arī paredzot optimālu rezervi uzņēmuma pakāpeniskai atjaunošanai pēc krīzes beigām," piebilst Karnīte. Šim nolūkam ir uzsāktas konsultācijas ar Latvijas Republikas Lidostu darbinieku arodbiedrību.

"Lai darbinieku skaita samazināšana skartu iespējami mazāku cilvēku skaitu un nebūtu jāsamazina amatalgas, uzņēmuma valde, saskaņojot ar arodbiedrību, no 18.marta līdz šā gada beigām ir apturējusi visus lidostas Koplīgumā paredzētos papildu pabalstus un piemaksas darbiniekiem. Pēc krīzes beigām, pie pozitīvas uzņēmuma izaugsmes, valde patur iespēju kompensēt darbiniekiem neizmaksātās piemaksas un pabalstus par šo periodu," skaidro Karnīte.

"Pēdējos gados lidosta Rīga bija viens no straujāk augošajiem aviosatiksmes mezgliem Eiropā. Šāds radikāls lēmums – būtiska darbinieku skaita samazināšana – ir pieņemts tikai pēc tam, kad visas citas izdevumu samazināšanas iespējas ir izsmeltas. Taču esošajā bezprecedenta situācijā valdes mērķis ir saglabāt uzņēmuma darbību tādā līmenī, kas, krīzei beidzoties, ļautu operatīvi atjaunot lidostas darbu. Mēs esam pārliecināti, ka tad varēsim aicināt atgriezties darbā," uzsver lidostas valde.

Lidosta Rīga arī atkārtoti aicina iekļaut ar lidostas darbību saistītās nozares īpaši atbalstāmo nozaru sarakstā, kā arī lemt par valsta atbalsta  piešķiršanu, lai lidostai pietiktu resursu nodrošināt darbību šajā periodā, kā arī atjaunot darbību pilnā apjomā, krīzei noslēdzoties. Uzņēmuma valde atgādina, ka lidosta Rīga ir stratēģiski svarīgs transporta mezgls, kuram ir būtiska nozīme un ietekme uz valsts ekonomiku kopumā, un ir svarīgi nodrošināt uzņēmuma spēju atjaunot darbību pēc krīzes beigām.

Jau ziņots, ka saskaņā ar izsludināto ārkārtējo situāciju Latvijā ir aizliegti starptautiskie pasažieru lidojumi un līdz ar to lidosta Rīga strādā minimālā apjomā – notiek vien atsevišķi kravu lidojumi un repatriācijas reisi tautiešu atgriešanai Latvijā.

Top komentāri

viena tante teica, ka
v
Protams visādi "valdes locekļi"kuri ir šajos uzņēmumos kā minimums trīs un vairāk cilvēki savas algas nesamazinās ne par centu...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas