Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Līdz iesniegšanai Saeimā iniciatīvai par pazemināto PVN likmi pārtikai pietrūkst ap 600 parakstu

Sabiedrības iniciatīvu platformā manabalss.lv ierosinājumu noteikt pazemināto pievienotās vērtības nodokļa likmi (PVN) pārtikai atbalstījuši jau vairāk nekā 9300 cilvēku.

Lai varētu iesniegt šo iniciatīvu Saeimā, pietrūkst vairāk nekā 600 iedzīvotāju parakstu. Tiesības iesniegt Saeimā kolektīvos priekšlikumus ir, ja tos ir parakstījuši vismaz 10 000 pilsoņu, kuri ir sasnieguši 16 gadu vecumu.

Novembra sākumā atbalstu šai iniciatīvai pauda ap 7600 cilvēku, tātad mēneša laikā par to parakstījušies vairāk nekā 1700 iedzīvotāju.

Šī iniciatīva portālā izveidota pērn augustā, un tās autors Normunds Grostiņš skaidro, ka Latvijā lielai daļai iedzīvotāju tēriņi par pārtiku ir aptuveni trešdaļa no viņu ienākumiem, kas ir ievērojami vairāk nekā citās Eiropas Savienības (ES) valstīs, tāpēc pārtikai jānosaka pazemināta PVN likme.

Iniciatīvas autors arī norāda, ka "Latvija, Igaunija un Dānija ir vienīgās ES valstis, kurās PVN likmes pārtikai nav samazinātas", piebilstot, ka ES ļauj zemāku likmi piemērot pārtikas produktiem, medikamentiem, medicīnas iekārtām invalīdiem, periodiskajiem izdevumiem, teātru, muzeju biļetēm un vēl virknei preču un pakalpojumu, piemēram, pasažieru un viņu bagāžas pārvadājumiem. Esot arī iespēja piemērot īpaši pazeminātās PVN likmes zem 5%.

Valdošo partiju politiķi par iespējām samazināt PVN pārtikai līdz šim pārsvarā ir izteikušies noraidoši.

Diena.lv jau rakstījusi, ka skeptiska par šādu ieceri ir Finanšu ministrija (FM), kuras pārstāvis Aleksis Jarockis norāda - PVN likmju apmērs tiešā veidā ir saistāms ar valsts budžeta ieņēmumu apjomu. Taču, ņemot vērā pašreizējās valsts budžeta iespējas, FM ir negatīvi noskaņota pret PVN likmju samazināšanu kādām konkrētām preču vai pakalpojumu grupām.

Samazinātām PVN likmēm atkarībā no apstākļiem var būt pozitīva un negatīva ietekme uz ekonomiku. Pirms pieņemt lēmumu piemērot samazinātās PVN likmes, valstij ir jāapsver, vai ir efektīvāki alternatīvi risinājumi. "Uzskatām, ka samazinātā PVN likme nav efektīvākais veids mazāk turīgo iedzīvotāju atbalstam un šo iedzīvotāju grupa ir atbalstāma ar tiešiem kompensējošiem pasākumiem, jo personas ar lielākiem ienākumiem no samazināto likmju piemērošanas gūst tādus pašus fiskālos labumus, proti, saņem mazākus rēķinus, kādus gūst personas ar maziem ienākumiem," sacīja A.Jarockis.

Līdz ar to FM uzskata, ka šobrīd jāvirza tādi pasākumi, kas nodrošina nodokļu sloga pārdali no tiešajiem nodokļiem uz netiešajiem nodokļiem (tajā skaitā PVN), tādā veidā atbilstošāk atbalstot mazturīgos iedzīvotājus. Tāpat A.Jarockis norāda, ka samazinātā 12% PVN pielietošana visai pārtikas nozarei samazinātu PVN ieņēmumus par aptuveni 142 miljoniem latu. Pienam un piena produktiem šī ietekme būtu aptuveni 16,5 miljoni latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas