Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Līdz šim Latvijā aizdomās par Covid-19 laboratoriski pārbaudīti 87 cilvēki

Līdz šim Latvijā aizdomas par jauno Covid-19 koronavīrusu laboratoriski pārbaudītas 87 cilvēkiem, un nevienā gadījumā bažas par inficēšanos nav apstiprinājušās, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

No pārbaudītājiem 15 ir bijuši bērni, un šobrīd visi izmeklējumi ir negatīvi.

Savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule informē, ka vakar dienests devies 19 izsaukumos pie pacientiem ar aizdomām par inficēšanos ar jauno vīrusu - 15 gadījumos paņemtas uztriepes analīžu veikšanai, bet četros gadījumos pacienti nogādāti Latvijas Infektoloģijas centrā, kurp tiek nogādātas personas ar smagākām elpceļu infekcijas pazīmēm.

Kā ziņots, jaunais koronavīruss ceturtdien tika konstatēts Igaunijā, bet piektdien - arī Lietuvā un Baltkrievijā. Igaunijā konstatētajā gadījumā saslimušais Irānas pilsonis uz Tallinu bija ceļojis caur Rīgu. Visos šajos gadījumos inficētās personas kaimiņvalstīs ieradušās no vīrusa skartajām valstīm un teritorijām, konkrētajos gadījumos - no Irānas un Itālijas.

Latvijā no 28.februāra īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no Itālijas Lombardijas, Veneto, Emīlijas-Romanjas, Pjemontas apgabaliem, Japānas, Singapūras, Dienvidkorejas, Irānas un Ķīnas.

Personām, kuras ir atgriezušās no minētajām teritorijām un kurām 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies viegli saslimšanas simptomi - paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, - ir jāzvana uz 113.

Pie personām ar vieglas elpceļu infekcijas pazīmēm vienas dienas laikā dosies ārstniecības persona, kura paņems analīžu materiālu laboratoriskai pārbaudei, bet pati persona paliks mājās. Ja personai būs smagas elpceļu infekcijas pazīmes, tostarp apgrūtināta elpošana, NMPD šo personu nogādās stacionārā.

Par izmeklējumu rezultātiem laboratorija informēs pacientu un SPKC. Persona informāciju par izmeklējumu rezultātiem saņems 24 stundu laikā.

Ja izmeklējumu rezultāti uz infekciju būs negatīvi, personai tiks noteikts mājas režīms līdz pilnīgai slimības pazīmju izzušanai. Pēc telefoniskas saziņas ģimenes ārsts izsniegs darbnespējas lapu. Ja izmeklējumu rezultāti apstiprinās saslimšanu ar Covid-19 NMPD pacientu nogādās Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā vai Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcā.

Saslimšanas gadījumā SPKC uzsāks epidemioloģisko izmeklēšanu un apzinās iespējamās kontaktpersonas, kas varētu būt bijušas saskarsmē ar saslimušo.

NMPD brigādes, kas dosies paņemt analīžu materiālus laborotorai izmeklēšanai, strādās katru dienu no pulksten plkst.8 līdz plkst.22, un uz šo brigāžu darbu netiks attiecināti Ministru kabineta noteikumos noteiktie NMPD brigāžu ierašanās laiki uz izsaukumiem dzīvībai bīstamās situācijās. Analīžu materiālu piegāde laboratorijai notiks atkarībā no brigādei izstrādātā loģistikas maršruta un darba apjoma.

Kā uzsver SPKC, darbinieki, kas ieradušies no Covid-19 infekcijas skartajām teritorijām un kuriem nav akūtas augšējo elpceļu infekcijas slimības pazīmes (paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, apgrūtināta elpošana), var turpināt savas ikdienas gaitas un veikt savus darba pienākumus. Šīm personām tiek rekomendēts novērot savu veselības stāvokli 14 dienas kopš izbraukšanas brīža no infekcijas skartās teritorijas, tai skaitā, veicot ķermeņa temperatūras mērīšanu divreiz dienā.

Tomēr, ja darba devējam pastāv bažas, ka darbinieks var radīt risku citu darbinieku un klientu veselībai, kā papildus pasākums tiek rosināts apsvērt darbu no mājām.

SPKC Aicina veselības aprūpes iestāžu darbiniekus, sociālās aprūpes iestāžu darbiniekus un izglītības iestāžu darbiniekus un bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējus, ja ir apmeklētas infekcijas skartās teritorijas, īpaši sekot savam veselības stāvoklim un nedoties uz darbu pat ar nenozīmīgām elpošanas ceļu infekcijas pazīmēm. Tāpat centrs aicina darba devējus izvērtēt darbinieku komandējumu plānus un rūpīgi izvērtēt to nepieciešamību uz kādu no Covid-19 infekcijas skartajām teritorijām.

Covid-19 infekciju izraisošais koronavīruss izplatās, tieši kontaktējoties ar inficētu personu, ar sīkiem pilieniem, kas rodas inficētajai personai runājot, šķaudot vai klepojot, kā arī netieša kontakta ceļā, pieskaroties virsmām un priekšmetiem, kas piesārņoti ar elpceļu izdalījumiem.

Jaunais koronavīruss pirmo reizi konstatēts 2019.gada 31.decembrī Ķīnā. Kopš tā laika tas reģistrēts vēl vairākos desmitos valstu. Latvijā nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, tomēr Igaunijā tas konstatēts Irānas pilsonim, kurš šajā valstī ieceļoja ar autobusu no Rīgas, pirms tam atlidojot no Turcijas.

Top komentāri

ziņu laboratoriskā pārbaude
z
Tika ziņots, ka mikriņā ar irāni brauca šoferis un 3 pasažieri, bet Tallinas autobusā ar irāni brauca vairāk nekā 20 cilvēki, no kuriem 6 Latvijas pilsoņi. Kas netika ziņots? Netika ziņots, cik cilvēku bija lidmašīnā, ar kuru irānis ir atlidojis uz Rīgu. Tika ziņots, cik pārbaudes ir veiktas. Aizmirsts paziņot, ka vīrusa inkubācijas periods ir 14 dienas (pēc citiem datiem - 24 dienas). Tas nozīmē, ka cilvēkiem, kuriem pašlaik inficēšanās nav konstatēta, tā var tikt konstatēta inkubācijas periodā.
ha, ha
h
Kretīnisms vai apzināta kaitniecība? Atbildīgās amatpersonas, sākot ar PVO un beidzot ar mūsu "speciālistiem" tikai pieprasa necelt paniku un nedarīt to, kas, kā izrādās jau pēc dažām dienām, būtu bijis tieši tas, kas varēja jau agrīnā stadijā efektīvi nobremzēt šīs sērgas eksplozīvo izplatīšanos
ta nu gan
t
Mums droši vien ne tie testi, ne ārstu aprīkojums nav sagādāts tik daudz, lai testētu vismaz 2x katru, kas bijis kaut kādā kontaktā ar inficētiem. Ja palasa ziņas par inficētiem citās valstīs, tad tur ir diezgan daudz tādu, kas ar negatīviem testiem tika izlaisti no tā kruīza kuģa, bet, atgriežoties mājās, pēc nedēļas tests tomēr ir pozitīvs. Latvijā, ar 113 var izsaukt tikai tad, kad jau esi slims. Pats vari braukt testēties pa 80 eiro (paldies Gulbja laboratorijai, ka vispār to dara), bet nedomāju, ka daudzi atļausies otrreiz pēc nedēļas to 80 eiro testu pa savu naudu taisīt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas