Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lielajā piektdienā daudzu Latvijas pilsētu ielās notiks Krusta ceļš

Arī šogad Lielajā Piektdienā Krusta ceļš norisināsies daudzu Latvijas pilsētu ielās,  informēja Latvijas Romas katoļu baznīcas Informācijas centrā (LRKB IC).

Lielajā piektdienā piemin Jēzus krustā sišanu un viņa nāvi; šos reliģisko svētkus lielākoties svin kristieši. Lielajai piektdienai raksturīgs gavēnis un klusuma ievērošana. Šajā dienā dievnamos tiek apklāti altāri, ierastie rituāli ir pieklusinātāki, kā arī netiek pasniegts Svētais vakarēdiens. Kopā tiek pulcināti dažādu konfesiju kristīgie, kuri dodas Krusta ceļos, lai nožēlotu grēkus un vienotos lūgšanā, tādējādi pieminot Jēzu Kristu.

Pēdējos piecpadsmit gados Latvijā arvien plašāka kļuvusi tradīcija Lielajā Piektdienā Krusta ceļā doties pa pilsētas ielām. Šogad Krusta ceļš notiks Rīgā, Madonā, Liepājā, Krāslavā, Ludzā, Valmierā, Ventspilī, Daugavpilī, Aglonā, Olainē, Dobelē, Saldū, Talsos, Kandavā, Cesvainē, Pāvilostā, Bēnē, Aucē, Līvbērzē, Baltinavā, Raipolē un citās Latvijas vietās. 

Kā norādīja LRKB IC, jau septīto gadu ekumenisks Krusta ceļš norisināsies arī Vecrīgas ielās. Uz to ik gadus pulcējoties vairāki tūkstoši dažādu tautību un konfesiju cilvēki. 

Šogad tajā īpaši tiks akcentēta piedošanas tēma, kas ir svarīgs solis ceļā uz izlīgumu starp tautām un personām. Ekumeniskais Krusta ceļš pa Vecrīgas ielām sāksies ar arhibīskapa uzrunu plkst.12 pie Rīgas Sv.Jēkaba katedrāles. Tā dalībnieki, izdzīvojot Krusta ceļa stacijas, apstāsies dažādās Vecrīgas vietās, kur notiks profesionālu aktieru iestudēti uzvedumi, apceres, kā arī priesteru un mācītāju vadītas meditācijas, kas ļaus vēl vairāk iedziļināties Kristus ciešanu noslēpumā. 

Uzvedumus šī gada gājienam iestudējusi aktrise un jaunā režisore Inga Tropa. Tajos piedalīsies aktieri Kaspars Znotiņš, Zane Jančevska, Kaspars Aniņš, Ieva Aniņa, Januss Johansons un citi. Krusta ceļa noslēgums plānots aptuveni plkst. 14.30 pie Rīgas Doma baznīcas, kur Krusta ceļa dalībniekus uzrunās Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags. 

Interesenti aicināti pulcēties pie Rīgas Sv.Jēkaba katedrāles, jau sākot no plkst.11.30, jo pusstundu pirms gājiena sākuma ieliņā starp baznīcu un Saeimas ēku būs muzikāli priekšnesumi un dažādi garīgi lasījumi, kas palīdzēs noskaņot sirdi Krusta ceļam. 

Citās pilsētās Krusta ceļš sāksies atšķirīgos laikos. Dobelē Krusta ceļš sāksies plkst.9.30, Daugavpilī - plkst.10, Cesvainē, Siguldā, Līvbērzē - plkst.11, Bēnē un Kandavā - plkst.12, Gulbenē, Aucē, Baltinavā - plkst.13, Madonā, Pāvilostā - plkst.15, Talsos - plkst.16, Ventspilī - plkst.17, Talsos, Liepājā, Krāslavā, Ludzā, Raipolē, Šķilbēnos - plkst.18, Saldū un Aglonas bazilikas sakrālajā laukumā - plkst.19.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas