Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Liepājā sestdien saglabāsies augsts ultravioletās radiācijas līmenis

Liepājā sestdien saglabāsies augsts ultravioletās radiācijas līmenis, bet pārējā Latvijā ultravioletās radiācijas līmenis būs vidējs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģija un meteoroloģijas centra informācija.

Liepājā sestdien ultravioletās radiācijas līmeņa indekss ir 6,1, bet citviet Latvijā indekss ir no 5,3 līdz 5,8, kas atbilst vidējam līmenim.

Ultravioletās radiācijas līmenis tiek mērīts no viens, kad ir zems, līdz pat 11, kad ultravioletās radiācijas līmenis ir ekstremāls.

Pie augsta ultravioletā radiācija līmeņa ir nepieciešams ievērot aizsardzību pret saules stariem. Cilvēkiem ieteicams uzturēties ēnā, īpaši pusdienlaikā, uzmanīties ilgstoši uzturēties saulē ar atklātām ķermeņa daļām, kā arī ieteicams mugurā vilkt vieglu un gaišu apģērbu, kā arī nedrīkst aizmirst par galvassegu.

Pārlieku liels ultravioletās radiācijas daudzums var būt kaitīgs cilvēka veselībai. Ilgstoša uzturēšanās saulē un liels ultravioletās radiācijas daudzums var nelabvēlīgi ietekmēt ādu, acis un imūnsistēmu.

Paaugstinātas saules radiācijas gadījumā nav ieteicams ilgstoši uzturēties tiešos saules staros. Dienas vidū no plkst.11 līdz plkst.16, kad saules stari ir visspēcīgākie, cilvēki ar īpaši jutīgu ādu un tādi, kas iepriekš nav sauļojušies, var gūt apdegumus jau 15 līdz 20 minūšu laikā.

No saules ietekmes īpaši jāsargā mazi bērni. Šādos apstākļos jāizvairās no ilgstošas uzturēšanās saulē ar atklātām ķermeņa daļām, kā arī nepieciešama papildus aizsardzība pret saules stariem, ieteicams uzklāt saules aizsargkrēmu, kā arī vēlams nēsāt vieglu galvassegu ar platām malām, saulesbrilles un aizsargājošu gaišas krāsas apģērbu.

Saules iedarbības nelabvēlīgās sekas ir priekšlaicīga ādas novecošanās un ādas vēzis. Eksperimentālie un epidemioloģiskie dati liecina, ka ultravioletā izstarojuma kumulatīvā iedarbība palielina ādas vēža risku. Ultravioletais starojums bojā cilvēka ādu: īslaicīga iedarbība izraisa apdegumus, ādas trauslumu un rētas, bet iedarbība ilgstošākā laikā bojā ādas šūnu DNS, veicina izmaiņas šķiedraudos, asinsvados, izraisot ādas priekšlaicīgu novecošanos, kas izpaužas kā grumbu veidošanās, ādas elastīguma samazināšanās, kuru nav iespējams atjaunot pat ar kosmētiskās ķirurģijas palīdzību. Ilgstošas saules iedarbības rezultātā var attīstīties katarakta un acu iekaisums.

Ultravioletās radiācijas indekss diennakts gaitā mainās no zemākās vērtības nulles nakts stundās un sasniedz savu maksimālo vērtību dienas vidū, kad saules staru krišanas leņķis ir vislielākais.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas