Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 28. maijs
Vilhelms, Vilis

Lindermans pirmajā instancē uzvar PMLP strīdā par Latvijas pilsonības piešķiršanas iesniegumu

Administratīvā rajona tiesa pirmdien apmierināja nacionālboļševiku aktīvista Vladimira Lindermana pieteikumu un uzdeva Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) izskatīt viņa iesniegumu par uzņemšanu Latvijas pilsonībā.

Pirmdien pieņemto spriedumu 20 dienu laikā iespējams pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.

Kā ziņots, Lindermans tiesu lūdza atcelt PMLP 2010.gada vasarā pieņemtos lēmumus par atteikšanos izskatīt viņa naturalizācijas iesniegumu.

Atteikumu PMLP bija pamatojusi ar likuma normu, kas noteic, ka Latvijas pilsonību naturalizācijas kārtībā var iegūt personas, kuras ir reģistrētas Iedzīvotāju reģistrā un kurām naturalizācijas iesnieguma iesniegšanas dienā pastāvīgā dzīvesvieta ne mazāk kā piecus gadus ir bijusi Latvija. Lindermans bija lūdzis tiesu atcelt PMLP lēmumus un uzlikt tai par pienākumu izskatīt viņa naturalizācijas iesniegumu.

Kā teikts tiesas spriedumā, tiesa konstatējusi, ka Lindermana pastāvīgā dzīvesvieta no 1990.gada 4.maija līdz 2000.gada 27.novembrim, proti, ne mazāk kā piecus gadus, bija Latvija. Arī pēc tam - no 2008.gada 8.jūlija - viņš dzīvojis valstī. Līdz ar to tiesa atzina, ka viņš atbilst likumā noteiktajiem formālajiem nosacījumiem naturalizācijas iesnieguma iesniegšanai un PMLP viņa naturalizācijas iesniegums ir jāizskata.

Pats Lindermans informēja, ka PMLP atteikusies pielaist viņu naturalizācijas eksāmenam. Šo PMLP lēmumu Lindermans uzskatīja par nelikumīgu un pieprasīja to tiesas ceļā atcelt.

Turpretim PMLP viedoklis šajā jautājumā nav mainījies. Kā skaidroja pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītājs Andrejs Rjabcevs, savos apsvērumos atteikt izskatīt Lindermana pieteikumu Latvijas pilsonības iegūšanai PMLP vadījusies pēc tā, ka viņa pastāvīgā dzīvesvieta pēdējos piecus gadus nav bijusi Latvijā. Pilsonības likums nosaka, ka Latvijas pilsonība naturalizācijas kārtībā ir iespējama tikai tādām personām, kas dokumentu iesniegšanas dienā ir dzīvojušas Latvijā vismaz piecus gadus.

"Šajā gadījumā naturalizācijas procesu nemaz nebija iespējams uzsākt, jo konkrētā persona 2000.gadā ir izdeklarējusies no savas dzīvesvietas Latvijā, tad zināmu laiku dzīvojusi Krievijā, bet Latviju kā savu pastāvīgo dzīvesvietu atkārtoti izvēlējusies tikai 2009.gadā. Tas nozīmē, ka dokumentu iesniegšanas dienā šis cilvēks Latvijā bija nodzīvojis tikai nedaudz vairāk par gadu, kas automātiski izslēdz viņu no pilsonības iespējamo kandidātu loka," sacīja Rjabcevs.

Jau ziņots, ka Lindermans, kurš pazīstams arī ar iesauku Ābels, 2008.gada februārī tika aizturēts Krievijas galvaspilsētā. Maskavas Izmailas rajona tiesa nolēma, ka Lindermans deportējams no valsts, jo viņš pārkāpis vīzu režīmu - ilgstoši atradies Krievijas teritorijā bez atbilstošiem dokumentiem.

Uz Latviju Lindermans tika deportēts 2008.gada 19.martā, pēc tam viņš atradās apcietinājumā par aicinājumiem vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas