Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lipmans: Metalurgam pirmdien varētu sākt maksātnespējas procesu

Ja a/s Liepājas metalurga akcionāri Sergejs Zaharjins un Iļja Segals līdz pirmdienai, 19.augustam, neatdos uzņēmuma kreditoriem savas Metalurga akcijas, tiks sākts uzņēmuma maksātnespējas process, norādījis trešais uzņēmuma akcionārs Kirovs Lipmans.

Atsaucoties uz K.Lipmana teikto, aģentūra LETA vēsta, ka S.Zaharjinam un I.Segalam savas akcijas jāatdod par vienu latu katram. Šādu nosacījumu izvirzījis kreditoru pieaicinātā finanšu konultanta Prudentia Advisers partneris Kārlis Krastiņš, 15.augustā tiekoties ar visiem trim uzņēmuma akcionāriem. Ja šis nosacījums nosacījums netiks izpildīts, tikšot sākts uzņēmuma maksātnespējas process.

"Man šāda prasība netika izvirzīta, jo joprojām esmu gatavs ieguldīt uzņēmumā personiskos līdzekļus - tik, cik būs nepieciešams," klāsta K.Lipmans.

Viņš piebilda, ka pagaidām netic, vai Zaharjins un Segals šo Prudentia nosacījumu izpildīs un līdz pirmdienai atdos savas akcijas kreditoriem.

Jau ziņots, ka arī maija beigās "Liepājas metalurgs" izplatīja paziņojumu, ka, izpildot "Prudentia Advisers" izvirzīto prasību, Zaharjins un Segals ir parakstījuši vienošanos par ieguldījumu veikšanas un akciju nodošanas kārtību attiecībā uz "Liepājas metalurgu", kas paredz visu trīs lielāko akcionāru - Zaharjina, Segala un Lipmana akciju nodošanu kreditoru grupai par vienu latu, ja līdz noteiktam termiņam netiks veikts naudas ieguldījums desmit miljonu latu apmērā no katra akcionāra. Tomēr akcijas kreditoriem tā arī netika nodotas, jo Lipmans šo vienošanos neparakstīja, savukārt Zaharjins un Segals izvirzīja nosacījumus, kuriem nepiekrita kreditori.

Jau vēstīts, ka Liepājas metalurgs kreditoru kluba pārstāvji 13.augustā no Prudentia Advisers saņēmuši uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) pasākumu plānu un sāks ar to iepazīties, iepriekš norādīja kreditoru klubā Finanšu ministriju pārstāvošās Valsts kases preses sekretāre Eva Dzelme.

"Finanšu konsultanti tikai izsniedza kreditoriem TAP pasākumu plānu, kā arī iepazīstināja ar tā galvenajiem pasākumiem. Tagad kreditori sāks detalizēti analizēt šo plānu, līdz ar to šodien nekādi lēmumi netika pieņemti un vēl arī nav iespējams pateikt, vai uzņēmuma iesniegtais TAP pasākumu plāns apmierinās visus kreditorus," informēja Dzelme.

Viņa piebilda, ka noteikti vēl notiks kreditoru tikšanās ar konsultantu, lai vienotos, vai uzņēmuma TAP pasākumu plāns ir pieņemams visiem kreditoriem.

Pagājušās nedēļas nogalē Liepājas metalurgs savus priekšlikumus un principus TAP pasākumu plānam iesniedza kreditoru kluba pieaicinātajam finanšu konsultantam Prudentia Advisers, informēja Metalurga padomes priekšsēdētājs Guntis Vilnītis.

Iesniedzām konsultantam savus priekšlikumus un aprēķinus par uzņēmuma restrukturizāciju, metāllūžņu iepirkuma un produkcijas pārdošanas cenām, paredzamajiem ražošanas apjomiem un citus. Tagad konsultanti šos skaitļus ieliks TAP pasākumu plānā un pēc tam prezentēs to kreditoriem," sacīja Vilnītis.

Patlaban konkrētus TAP pasākumu plāna skaitļus un aprēķinus nav iespējams komentēt, iepriekš norādīja Liepājas metalurgs. TAP pasākumu plānā iecerēts noteikt parādu kapitalizācijas iespējas, uzņēmuma dažu cehu atdalīšanu un meitas kompāniju daļu pārdošanu, kā arī darbinieku skaita samazināšanu. Plānā paredzēts, ka uzņēmumam nepieciešamas 25 miljonu latu investīcijas apgrozāmo līdzekļu atjaunošanai, lai septembrī Metalurgs atsāktu ražošanu. Plāna projekts paredz nenodrošināto kreditoru parādu kapitalizāciju ar iespēju tos pārvērst akcijās.

TAP pasākumu plāna projektā, kas vēl jāapstiprina tiesā, paredzēts pārdot Liepājas metalurga daļas atsevišķās meitas kompānijās, atdalīt daļu pakalpojumus sniedzošo cehu kā atsevišķas juridiskas vienības, pārdot neizmantojamo kustamo un nekustamo mantu, beigt visa veida sponsorēšanas aktivitātes sportā un kultūrā, bet Ledus halli nodot nomā Liepājas pilsētas domei par vienu latu gadā.

Metalurga strādniekiem jārēķinās, ka tiek plānots darbinieku skaita samazinājums, vienlaikus solot palielināt vidējo darba samaksu par 59 latiem mēnesī. Šo darbību rezultātā uzņēmums aizvien nodrošinās ar darbu līdz 1900 strādājošo, bet visu esošo kreditoru ieguvums būšot vismaz 20 reizes lielāks nekā bankrota gadījumā, sola uzņēmums.

Liepājas metalurgs nākotne atkarīga no TAP pasākumu plāna, kura apstiprināšanā liela loma būs nenodrošinātajam kreditoram - tērauda tirgotājam Stemcor. Bez Stemcor piekrišanas apstiprināt TAP plānu ir diezgan nereāli, intervijā biznesa portālam Nozare.lv atzina Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

Lai apstiprinātu TAP plānu, nenodrošinātajiem kreditoriem ir jābūt vismaz 50% balsu, un starp nenodrošinātajiem kreditoriem lielākais ir tērauda tirgotājs Stemcor, kuram ir aptuveni 50% balsu no tiem nenodrošinātajiem kreditoriem, kuri ir kreditoru klubā, un aptuveni 20% balsu no visiem nenodrošinātajiem kreditoriem, informēja Valsts kases pārvaldnieks.

"Katrā ziņā bez pozitīva Stemcor balsojuma ir diezgan nereāli, ka TAP plānu varētu apstiprināt. Ja piedāvātais plāns Stemcor neapmierinās, tad pastāv risks, ka TAP plāns netiek apstiprināts," uzsvēra Āboliņš.

Kā ziņots, Liepājas metalurgs nonācis finanšu grūtībās, pārtraucis ražošanu un patlaban tiek pilnveidots tā tiesiskās aizsardzības plāns.

Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja Liepājas metalurga vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai UniCredit S.p.A. - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica Liepājas metalurga valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Pievienota 5.rindkopa 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas