Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

LM: Sociālā budžeta situācija uzlabosies 2014. gadā

Situācija sociālās apdrošināšanas budžetā pamazām uzlabojas, lai gan 2012.gadā izdevumi joprojām pārsniedz ieņēmumus, raksturojot sociālā budžeta izpildi pagājušajā gadā skaidro Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāre Ieva Jaunzeme.

Kopumā 2012.gadā sociālā budžeta ieņēmumi bija 1,35 mld.latu, izdevumi - 1,40 mld.latu, no tiem pensijām - 1,08 mld.latu.

"Sociālās apdrošināšanas budžetā ir saskatāmas nelielas, tomēr pozitīvas izmaiņas, jo pakāpeniski pieaug sociāli apdrošināto cilvēku skaits. Vienlaikus saistībā ar to, ka vidējā apdrošināšanas iemaksu alga palielinājusies minimāli, pensiju un pabalstu apmērs būtiski nav pieaudzis. Iepriekšminētais vēlreiz pierāda: lai visus sociālā budžeta izdevumus varētu nosegt no strādājošo iemaksām, sistēmā ir nepieciešams pietiekams skaits cilvēku, kuri legāli strādā un saņem legālus ienākumus," uzsver LM valsts sekretāre.

Statistika liecina, ka pērn sociālās apdrošināšanas budžetā sociālās iemaksas veica 945,7 tūkst. cilvēki. 2012. gadā, salīdzinājumā ar 2011.gadu, par 11 latiem pieaugusi vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, sasniedzot 418,33 latus pirms nodokļu nomaksas. Tajā pašā laikā 35,7% no darbiniekiem iemaksas veic no ienākumiem līdz 200 latiem. Tas nozīmē, ka šie cilvēki ir sevi nolēmuši sociālajam riskam, jo, veicot mazas iemaksas sociālajā budžetā, arī pensijas un pabalstus var saņemt minimālā apmērā.

Vienlaikus kopš 2009.gada, kad sociālā budžeta uzkrājums bija 951,1 milj. latu, tas katru gadu pakāpeniski samazinās, jo sociālā budžeta ieņēmumi nesedz kārtējos izdevumus. Arī 2012. sociālā budžeta izdevumi joprojām pārsniedza ieņēmumus, veidojot deficītu 49,5 milj. latu apmērā. Pēc LM prognozēm situācija uzlabosies 2014.gadā, jo piemaksas pie pensijām izmaksās no valsts pamatbudžeta.

Sociālās apdrošināšanas iemaksu veicēja vidējais vecums ir 41,5 gadi. Raugoties dzimumu aspektā, no visiem iemaksu veicējiem 51% ir sievietes, kuru vidējā apdrošināšanas iemaksu alga ir 383,19 Ls un 49% vīrieši ar 456,98 Ls lielu vidējo iemaksu algu. Turklāt statistika liecina, ka sievietēm iemaksu alga ir zemāka visās vecuma grupās. Tas nozīmē, ka mūsu valstī joprojām pastāv profesiju segregācija pēc dzimuma, kurai viens no iemesliem ir stereotipi un priekšstati par sievietēm un vīriešiem atbilstošāko profesiju. Līdz ar to Plānā dzimumu līdztiesības īstenošanai 2012.-2014.gadam identificētās problēmas un jautājumi ir joprojām aktuāli.

Analizējot sociālās apdrošināšanas sistēmas noslodzi, dati liecina, ka vienam vecuma pensionāram pensiju nodrošina 1,7 sociālo iemaksu veicēji. Savukārt 1,3 sociālo iemaksu veicējs nodrošina vienam sistēmas dalībniekam pensiju/pabalstu.

LM atgādina, ka 2013.gadā sociālās apdrošināšanas iemaksu likme ir 35,09%. No tās 26,7% tiek novirzīti pensiju apdrošināšanai, 3,2% - invaliditātes apdrošināšanai, 2,3% - maternitātes un slimības apdrošināšanai, 1,5% - bezdarba apdrošināšanai, 1% vecāku apdrošināšanai, 0,4% darba negadījumu apdrošināšanai.

Attiecīgi 78,7% no kopējiem sociālā budžeta izdevumiem paredzēti vecuma un apgādnieka zaudējuma pensijām, 7% - invaliditātes pensijām, 5,1% slimības, maternitātes, paternitātes pabalstiem, 3,4% - bezdarbnieku pabalstiem, 2,3% - vecāku pabalstiem, 1,1% pabalstiem un atlīdzībām saistībā ar nelaimes gadījumu darbā, 2,5% - pārējiem pabalstiem un izdevumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas