Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

LPS: jāmazina Eiropas Savienības pilsoņu dzīves apstākļu atšķirības

Būtiskākais kohēzijas politikas uzdevums ir mazināt Eiropas Savienības (ES) pilsoņu dzīves apstākļu atšķirības, Pagājušonedēļ notikušajā Eiropas Vietējo un reģionālo pašvaldību padomes Politikas komitejas sanāksmē pauduši Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvji.

No 18.janvāra līdz 19.janvārim LPS pārstāvji piedalījās Eiropas Vietējo un reģionālo pašvaldību padomes Politikas komitejas sanāksmē Sorijā, Spānijā, kur tika diskutēts par Eiropas Savienības (ES) kohēzijas politiku pēc 2020.gada.

Diskusijā tika runāts par to, kādām jābūt prioritātēm - vai atbalstīt tikai mazāk attīstītos reģionus vai arī būtu jāievieš jauni instrumenti finansējuma novirzīšanai.

Kā norādījusi LPS ģenerālsekretāre Mudīte Priede: "Ir ļoti būtiski, lai kohēzijas politika ne tikai saglabātu ES pamatlīgumā minēto, bet dotu daudz būtiskāku ieguldījumu ES pilsoņu dzīves apstākļu atšķirību straujai mazināšanai. Pilnīgi atvērta tirgus apstākļos dzīves pamatvajadzību izmaksas un cenas ir praktiski līdzsvarojušās, bet cilvēku dzīves apstākļi palikuši būtiski dažādi."

Viņa skaidroja, ka kopš 2004.gada, kad Latvija iestājās ES, iedzīvotāju skaits ir samazinājies par 14% un austrumu reģionos pat par 23%, un būtiskāko samazinājumu radījusi darbspējīgo iedzīvotāju pārvietošanās ES robežās.

Viņasprāt, Latvijas apstākļos galvenajam uzsvaram joprojām ir jābūt uz pamatinfrastruktūras nodrošinājumu, jo nav iespējams nodrošināt ne sociālo iekļaušanu, ne izglītības un darba pieejamību, ja transporta infrastruktūra ir sliktā stāvoklī.

"Un tā nav tikai Latvijas problēma, tā ir ES izvēle - vai varam atļauties, jo īpaši pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos, ka milzīgas teritorijas, kas gan reljefa, gan tīras dabas ziņā ir visai izcilas cilvēku dzīvei, kļūst neapdzīvotas un vai ES var atļauties, ka tās austrumu pierobeža kļūst neapdzīvota?" sacīja Priede.

ES rietumu valstu pārstāvji uzsvēra, ka kohēzijas politika jānovirza visiem reģioniem un neviens reģions nedrīkstētu palikt bez atbalsta. Turklāt, visu valstu delegācijām bija vienots viedoklis, ka finansējumu kohēzijas politikai nedrīkst samazināt arī pēc 2020.gada.

Top komentāri

Otkats Baigais
O
Pašvaldību iepirkumi - tas ir baigais otkats
Vai
V
tikai LPS nav vēl viena liekēžorganizācija, kas parzitē uz nodokļu maksātāju rēķina...
Dzērājs, zaglis, izspiedējs
D
Jūrmalā viss pa vecam!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas