Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

LPUF: Februārī veikalos apmēram 30% dzērienu iepakojumu būs ar depozītu sistēmas marķējumu

Februārī veikalos apmēram 30% dzērienu iepakojumu būs ar depozītu sistēmas marķējumu, aģentūrai LETA skaidroja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Viņa min, ka ikvienām vērienīgām pārmaiņām ir nepieciešams pārejas posms, un depozīta sistēmas gadījumā pārejas periods ilgs sešus mēnešus. Līdzīgi kā pēc eiro ieviešanas vēl labu laiku pircēji veikalos varēja norēķināties gan ar latiem, gan eiro, arī tagad preču sortimentā būs iepakojums gan ar depozīta zīmi, gan bez tās.

Šure informē, ka pašlaik depozīta sistēmas reģistrā ir piereģistrēti 1450 depozīta produktu iepakojumi jeb 1450 dažādu dzērienu, kas marķēti ar depozīta uzlīmi un kurus varēs nodot taromātos. Līgumi par depozīta iepakojuma apsaimniekošanu un tirgošanu ir parakstīti ar vairāk nekā 150 depozīta iepakotājiem, kopā nosedzot 97% no depozīta sistēmā nododamo iepakojumu tirgus.

"Patērētājiem ir jāņem vērā, ka ražotājiem vispirms ir jāiztirgo noliktavas ar veco iepakojumu," skaidro LPUF vadītāja, piebilstot, ka no ražotāju puses nodrošināts, ka februārī apmēram 30% dzērienu iepakojumu, kas tiks piegādāti veikaliem, būs marķēti ar depozīta zīmi.

Vienlaikus Šure norāda, ka ražotāji nevar ietekmēt situācijas, ja tirgotājs piegādi atsaka, jo vēlas vispirms iztirgot krājumus ar veco iepakojumu. "Arī ražotājiem ir svarīgs noteiktais pārejas periods, lai pakāpeniski iztukšotu noliktavas ar līdz šim saražoto produkciju, ko soli pa solim aizstājam ar jaunā marķējuma preci," pauž LPUF vadītāja.

Jau ziņots, otrdien Latvijā darbību sāk depozīta sistēma dzērienu iepakojumiem.

Depozīta sistēmā var nodot stikla, PET un metāla (skārdenes) bezalkoholisko, visu veidu alus un citu alkoholisko (zem 6%) dzērienu iepakojumus. Par katru nopirkto depozīta iepakojumu iedzīvotājam būs jāiemaksā depozīts 0,1 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas varēs saņemt atpakaļ, ja uz nododamā iepakojuma būs nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kā arī iepakojums būs iztukšots.

Līgums ar depozīta iepakojuma operatoru ir obligāti jāslēdz pārdevējiem par tirdzniecības vietām valstspilsētās, kuru tirdzniecības zāles platība ir vienāda vai lielāka par 300 kvadrātmetriem, kā arī par tirdzniecības vietām citās administratīvajās teritorijās, kuru tirdzniecības zāles platība vienāda vai lielāka par 60 kvadrātmetriem.

Valsts vides dienests konkursā dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu uz septiņiem gadiem nolēma uzticēt kompānijai "Depozīta iepakojuma operators".

LPUF apvieno pārtikas uzņēmumus un profesionālās asociācijas, pārstāv ražotājus valsts un nevalstiskajās organizācijās, aizstāv biedru intereses starptautisko normatīvu izstrādē, kā arī sniedz biedriem informatīvu atbalstu. Federācijā ir apvienojušies uzņēmumi, kas aizņem vairāk nekā 60% no visa Latvijas pārtikas ražošanas tirgus. Tajā ir pārstāvētas gan nozaru asociācijas, gan vairāki desmiti lielu, vidēju un mazu uzņēmumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas