Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

LRA aicina novērst novadu iedzīvotāju diskrimināciju

Latvijas Reģionu Apvienības (LRA) valde aicina novērst novadu iedzīvotāju diskrimināciju pēc dzīves vietas un nepieļaut 90 tūkstošu Latvijas cilvēku atstāšanu bez pārstāvniecības, kas sekos pēc administratīvi teritoriālās reformas.

''Pašvaldībās vietējo kopienu iedzīvotāji dalās ar savu nodokļos samaksāto naudu, veidojot pašvaldības budžetu, lai kopīgi risinātu tām svarīgas problēmas un uzlabotu dzīves apstākļus. Apkaimes ceļi, apgaismojums, ūdensvads, bērnudārzs, palīdzība pensionāriem – šie un daudzi citi pašvaldību ikdienā risināmi jautājumi prasa detalizētu vietējo apstākļu pārzināšanu. Tādēļ iedzīvotāji par saviem pārstāvjiem pašvaldībā deleģē tieši tos, kuriem ir šādas zināšanas un kuriem vietējo kopienu labklājība ir prioritāte. Novados cilvēkiem ir tieša un nepastarpināta iespēja ietekmēt vietējās varas lēmumus. Nodokļu maksāšana paredz arī pārstāvniecības tiesības lemšanā par nodokļos samaksātās naudas sadalījumu,'' skaidro LRA.

Tāpat LRA valde uzskata ,ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (A/P) piedāvātā novadu karte rupji pārkāpj šo principu. ''Daudzos gadījumos novadu pārstāvniecība tiek samazināta līdz iluzorai, bet vairākos gadījumos vēlētāju iespējas tikt pārstāvētiem būs līdzīgas nullei. Skaidrs, ka šādos gadījumos jauno novadu domēs šo apdzīvoto vietu problēmas un vajadzības nebūs prioritāšu sarakstā. Acīmredzami, ka šīm vietām būs nolemts perifēriju un nomaļu liktenis. LRA veiktā analīze, kas balstās uz datiem par vēlētāju skaitu novados 2019.gadā rāda, ka 27 novadu iedzīvotāji būs pārstāvēti tikai ar vienu deputātu, bet 6 novadi nebūs pārstāvēti vispār. Turklāt vienu deputātu, kā novada pārstāvi jaunajā pašvaldībā, iespējams ievēlēt tikai tad, ja pilnībā visi novada iedzīvotāji novada vēlētāji nobalso par vienu kandidātu,'' informē LRA valde. 

Piedāvātā novadu karte nozīmē, ka 90 tūkstoši Latvijas iedzīvotāji tiks pilnībā izslēgti no jebkādas lēmumu pieņemšanas par savas apkaimes nākotni un savas nodokļos samaksātās naudas izlietojumu, uzskata LRA.

LRA valde skaidro, ka šāda situācija ir nepieņemama un aicina nepieļaut lielas Latvijas iedzīvotāju daļas diskrimināciju pēc dzīvesvietas un pārskatīt piedāvāto novadu karti kā obligātu nosakot kritēriju, kas paredz samērīgas pārstāvniecības tiesības visiem novada teritorijā dzīvojošiem.

Kā ziņots, tad Ministru kabinets otrdien atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, kas piedāvā reformas rezultātā 119 pašvaldību vietā Latvijā izveidot 39 vietvaras.

Top komentāri

Laupacis no Koškinovas
L
Iemācījies vienu svešvārdu un vārās kā putras katls.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas