Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

LRA aicina uz atvērtu dialogu, risinot mazākumtautību satura pieejamību

Latvijas raidorganizāciju asociācija (LRA) pauž atbalstu Latvijas informatīvās telpas stiprināšanai krievvalodīgās auditorijas vidū, sadarbojoties gan ar komerciālajiem, gan sabiedriskajiem medijiem. LRA vairākkārtēji ir uzsvērusi nepieciešamību nodrošināt krievvalodīgo auditoriju ar uzticamu un aktuālu informāciju, kā arī sniegusi ieteikumus, kā veicināt informatīvās telpas stiprināšanu, iesaistot ne tikai sabiedriskos, bet arī komerciālos medijus.

Informatīvajā telpā no politikas veidotāju un sabiedriskā medija puses ir izskanējis priekšlikumus par jauna kanāla izveidi mazākumtautību satura paplašināšanai, piesaistot papildus finansējumu no valsts. Mēs, LRA, uzskatām, ka plānoto mērķu sasniegšanai ir nepieciešams atvērts visu mediju tirgus un politikas veidotāju kopīgs dialogs. Jau šobrīd komercmediji ir gatavi iesaistīties, lai paustu savus ieteikumus drošas informatīvās telpas radīšanā. Komercmedijiem ir plašas iespējas, kā nodrošināt krievvalodīgās sabiedrības daļu ar uzticamu un aktuālu vietējo ražoto ziņu saturu, turklāt, piedāvājot maksimālo auditorijas sasniedzamību.

Piemēram, krievvalodīgo televīzijas kanāls TV3+* ik mēnesi sasniedz vidēji 358 tūkst. krievvalodīgo auditorijas Latvijā, turpretim kanāls LTV7 sasniedz vien 273 tūkst. krievvalodīgo auditorijas Latvijā. Savukārt krievvalodīgo auditorijas sasniedzamība radio staciju vidū visaugstākā ir Top Radio** frekvencē – teju 252 tūkst. klausītāju, otrajā vietā ierindojoties Radio SWH+, kas sasniedz vairāk nekā 236 tūkst. klausītāju, savukārt LR4 ierindojas 4. vietā ar mazliet vairāk kā 165 tūkst. klausītāju. LRA biedru radio auditoriju sasniedzamība ir gandrīz 3 reizes augstāka nekā LR4. Tāpat arī LRA biedrs – RETV nodrošina arī reģionālo televīzijas pārklājumu ar korespondenci visā Latvijā.

Būtiski uzsvērt arī to, ka plānoto mērķu sasniegšana ir iespējama  ar zemākiem ieguldījumiem, jo komercmediju vidū ir konkurētspējīga vide, kas veicina efektīvu līdzekļu apsaimniekošanu. Kā, piemēram, nesen atsauktā vakcinācijas loterijas projekta, kas tiktu īstenots sabiedriskajos plašsaziņas līdzekļos, ražošanas izmaksas tika novērtētās 300 000 eiro apmērā. Komercmediju pārstāvji uzsver, ka šādu projektu būtu iespējams īstenot, ietaupot aptuveni 30% no izmaksām, turklāt, sasniedzot daudz plašāku auditoriju. Līdz ar to vēlamies aicināt politikas veidotājus katrā līdzīgā iniciatīvā izvērtēt investīciju efektivitāti.

LRA vērš uzmanību, ka valstiski finansētiem projektiem, kuri ir svarīgi nodokļu maksātājiem Latvijā, ir jānodrošina maksimālā auditorijas sasniedzamība visefektīvākajos veidos. Pārdomāta valsts līdzekļu izmantošana visu mediju tirgus dalībniekus vidū (gan komercmediju, gan sabiedrisko) veicina tirgus izaugsmi kopumā.

LRA jau tuvākajās dienās ar politikas veidotājiem dalīsies ieteikumos, kā risināt 17. augustā radušās bažas Cilvēktiesību komisijas sēdē***.

* Kantar, TV Metri (01.01.21-31.08.21)

** Kantar, Radio dati (01.12.2020-31.05.2021)

*** https://www.leta.lv/press_releases/46C7252A-C1E4-4404-8910-BB94659FE2A3

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas