Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LVM klientu centrs Dundagā atzīts par dabai draudzīgāko Eiropā

Eiropas Arhitektu padome, rosinot sabiedrību, arhitektus un lēmumu pieņēmējus attīstīt arhitektūras projektus virzienā, kas palīdzētu kontrolēt klimata pārmaiņas un samazinātu CO2 emisijas, būvējot zemas enerģijas patēriņa ēkas, ir apkopojusi divdesmit labākos piemērus visā Eiropā. AS Latvijas valsts meži (LVM) Ziemeļkurzemes klientu centrs Dundagā ir iekļauts prestižajā pārskatā kā viens no divdesmit energoefektīvas, pārdomātas arhitektūras piemēriem, kas apvieno modernu dizainu, dabas materiālu izmantošanu, zemu enerģijas patēriņu, tajā pašā laikā nodrošinot komfortablu vidi apmeklētājiem un darbiniekiem, portāls Diena.lv uzzināja no LVM pārstāvjiem.

LVM skaidro, ka mūsdienās būvniecības sektors globāli veido turpat 40% no visām CO2 emisijām, kas saistītas ar enerģijas patēriņu. Ņemot vērā globālo demogrāfisko izaugsmi un urbanizāciju, būvniecība turpina pieaugt nekontrolējamos apmēros. Tiek lēsts, ka nākamajos četrdesmit gados pasaulē tiks izbūvēti 230 miljardi kvadrātmetru. Lai gan pēdējos gados būvniecības sektors ir pilnveidojies un attīstās virzienā, kas rosina zemas enerģijas patēriņa ēku būvniecību, progress nav tik ātrs, lai atsvērtu pieaugošo enerģijas patēriņu. Lai mazinātu būvniecības sektora atstāto nospiedumu vidē, Eiropas Arhitektu padome ir izstrādājusi Atbildīgas būvniecības manifestu, pēc kura pamatprincipiem ir veidots arī LVM Ziemeļkurzemes klientu centrs Dundagā.

“Attīstīt zemas enerģijas patēriņa ēku celtniecību nozīmē domāt ne tikai par elektrības rēķinu, ūdens patēriņu vai birojā atstātu ieslēgtu gaismu. Tas ietver daudz ko vairāk. Tādi atbildīgas būvniecības paraugi kā Dundagas klientu centrs būs tie stūrakmeņi, kas palīdzēs transformēt arī sabiedrības uzskatus par to, kādai jābūt ēkai, mājai vai birojam, līdz ar to – būvniecībai. Esam gandarīti, ka Dundagas projekts stāv līdzās projektiem no Eiropas lielvalstīm un ir saņēmis Eiropas Arhitektu padomes atzinību. Tas apliecina, ka ir jāturpina attīstīt līdzīgus projektus un jādalās ar gūto pieredzi,” uzsvēris LVM prezidents Roberts Strīpnieks.

LVM Ziemeļkurzemes klientu centra projekta celtniecībā ir izmantoti koka materiāli, padarot to par unikālu koka arhitektūras piemēru, kurā apvienots moderns, ērts dizains un rūpes par klimata pārmaiņām. Ēka celta pēc zemas enerģijas patēriņa principiem: izvietoti siltuma sūkņi, LED apgaismojums, ierīkoti saules paneļi, izvietota lietus ūdens savākšanas sistēma, izmantoti logi ar trīskāršu stiklojumu, lai saglabātu siltumu, un siltināšanā izmantoti dabīgie materiāli – koka šķiedras. Sekmīga projekta realizācijā jāuzteic arhitektu birojs SIA 5. iela un ģenerālbūvuzņēmējs SIA Selva būve.

Akciju sabiedrība Latvijas valsts meži kopš savas dibināšanas 1999. gadā, īstenojot ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu, valsts un pašvaldību budžetos iemaksājusi vienu miljardu eiro. LVM saimniecisko darbību veic, kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā – meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē. Ik gadu LVM apsaimniekotajos mežos koksnes daudzums pieaug par 12 miljoniem kubikmetru.

Top komentāri

VVZ
V
Un par dārgāko arī. Nav smuki piesavināties visas tautas mantu (meža bagātības) un pēc tam šo mantu izšķērdēt- neadekvāti dārgos ofisos, smalkās mašīnās un algās, kuras nav samērojamas ar privāto sektoru. Tās ir dzīres mēra laikā, piesedzoties ar "draudzīgumu dabai".
josis
j
Energopatēriņš dzesējot šo siltumnīcu karstajās vasaras dienās nevar būt ekonomisks nu nekādi. Un kam vajadzīgi šādi putnubūri siltumnīcas?
Robots
R
To veidoja firma SIA Pavasars no Raunas! Prieks ka mūsējie var uzbūvēt arī ko ne visai dārgu un skaistu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas