Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

LVRTC un LUMII veicis kvantu datu pārraides testu vairāk nekā 33km garā tīkla trasē

Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) un Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūts (LUMII) ir īstenojuši Latvijai vēsturisku kvantisko atslēgu sadales (QKD) tehnoloģijas testu vairāk nekā 33 km garā datu pārraides tīklā, informē LVRTC. Šī tehnoloģija nodrošina, ka pārraidīto informāciju nevar atšifrēt pat ar kvantu datoriem.

Tests veikts izmantojot LVRTC optisko tīklu, kā arī  LVRTC jaunākā un jaudīgākā datu centra skaitļošanas jaudas un tā laikā izdevies sasniegt Latvijas vēsturē lielāko atslēgu sadales ātrumu, kas ir atbilstošs šifrēšanas iekārtu maksimālai jaudai.

LVRTC un LUMII eksperti  izmantoja QKD iekārtas savienojumā ar datu pārraides iekārtām, lai veiktu garantēti drošu datu pārraidi darbojošā trasē, reālos apstākļos. Testa laikā gūts  apstiprinājums tam, ka kvantu atslēgu tehnoloģijas pielietošana ir realizējama reālos apstākļos, distancē, kas jau pielīdzināma starppilsētas datu pārraides tīkla garumam,  un tuvākajā nākotnē droši varēs tikt ieviesta dzīvē.

"Kvantisku atslēgu sadales tehnoloģija datu kodēšanas atslēgas optiskajā tīklā pārsūta otrai pusei ar fotoniem un tādā veidā jau ne matemātiski izstrādāti datu kodēšanas algoritmi, bet gan kvantu fizikas likumi garantē datu noklausīšanās neiespējamību," uzsvēra  LUMII direktore Ināra Opmane.

"Notikušais tests reālā vidē un apstākļos ir būtisks solis pretī tam, lai Latvija varētu īstenot apņemšanos veidot  kvantu sakaru tīklu, kas darbotos gan kā drošs datu apmaiņas mehānisms starp dažām organizācijām, gan palīdzētu ieviest un piemērot kvantu tehnoloģijas, nodrošinot piekļuvi tehniskajām kompetencēm un radot vidi risinājuma testēšanai pirms šo tehnoloģiju ieviešanas plašā mērogā. Esam gandarīti, ka LVRTC izveidotā datu pārraides infrastruktūra ir atbilstoša kvantu tehnoloģiju attīstībai. Iegūtie secinājumi palīdzēs mūsu infrastruktūras speciālistiem precīzāk plānot tīkla attīstību, jo kvantu datori vairs nav neprognozējami tāla nākotne, tāpēc to ienākšanai visdažādākajās tautsaimniecības nozarēs ir mērķtiecīgi jāgatavojas. Sadarbība tehnoloģiju izpētē un attīstībā turpināsies, un paredzam, ka jau šogad īstenosim arī kvantu datu pārraides testu starppilsētu maģistrālajā datu pārraides tīklā līdz pat 50 km attālumā no Rīgas," norāda LVRTC valdes priekšsēdētājs Edmunds Beļskis.

Kvantu tehnoloģijas paver jaunas iespējas drošai digitālai komunikācijai un kibernoziegumu mazināšanai, tāpēc būtiski pieaug valdību un  industriju interese par to izmantošanas potenciālu.

Kā ziņots iepriekš, šī gada 9. jūlijā LVRTC un LUMII noslēdza sadarbības memorandu par  sadarbību kvantu datu pārraides iespēju izpētē un testēšanā.

Ņemot vērā LVRTC piederošo datu pārraides, apstrādes, skaitļošanas un optiskā tīkla infrastruktūru, kas uzskatāma par valsts datu pārraides mugurkaulu, kā arī kiberaizsardzības pakalpojumus, ko LVRTC sniedz valsts pārvaldei, LVRTC ir ieinteresēts kvantu datu pārraides un citu funkcionalitāšu potenciāla apzināšanā un pielietojumu izpētē, kas ļautu savlaicīgi veidot valstij nepieciešamos tehnoloģiskos risinājumus gan aizsardzības, gan zinātnes, medicīnas un izglītības jomās, kā arī vērtēt kvantu skaitļošanas iespēju potenciālu visās tautsaimniecības nozarēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas