Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mazās lauku saimniecības turpmāk varēs pretendēt uz 15 000 eiro vienreizēju atbalstu

Mazās lauku saimniecības, kuru gada apgrozījums svārstās 2000-15 000 eiro robežās, varēs pretendēt uz 15 000 eiro vienreizēju maksājumu uzņēmējdarbības attīstībai, paredz valdības akceptētais noteikumu projekts Valsts un ES atbalsta piešķiršanas kārtība.

Kā norādīts Zemkopības ministrijas skaidrojumā, 56,5% jeb 46 000 Latvijas saimniecību ražo produkciju tikai pašpatēriņam, tādējādi mazinot lauksaimniecības ražošanas efektivitāti. Lielākā daļa no šīm saimniecībām ir mazās saimniecības ar apgrozījumu līdz 4000 eiro. Produkciju tirgum ražo tikai 37 400 saimniecību, un arī no tām 9200 realizē tikai līdz 25% no saražotās produkcijas.

Līdz ar to, lai palielinātu uz tirgu orientētu saimniecību īpatsvaru, jāveicina mazo un daļēji naturālo saimniecību darbības attīstība un pārstrukturēšana.

Noteikumu projekts paredz iespēju piešķirt atbalstu mazām lauku saimniecībām, kuru gada kopējais neto apgrozījums ir vismaz 2000 eiro, bet nepārsniedz 15 000 eiro, kā arī to kopējā īpašumā esošās vai nomātās apsaimniekotās lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība nepārsniedz 50 hektāru.

Ieviešot apakšpasākumu Atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanai, attīstot mazās lauku saimniecības, mazajām lauku saimniecībām tiks dota iespēja veikt ilgtermiņa ieguldījumus - jauna vai lietota lauksaimniecības tehnika, ilggadīgo stādījumu ierīkošana, vaislas lauksaimniecības dzīvnieki, ražošanas ēku būvniecība un citi, kas saistīti ar produktīvas ražošanas attīstību un dalības tirgū nodrošināšanu.

Kopējais atbalsta pretendentu skaits visā 2014.-2020.gada programmēšanas periodā varētu aptvert 2370 personu.

Tāpat norādīts, ka kopumā visā plānošanas periodā Lauku attīstības programmas apakšpasākumam Atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanai, attīstot mazās lauku saimniecības paredzētais kopējais publiskais finansējums ir 34 752 336 eiro, tai skaitā 23 631 588 eiro - Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansējums, bet 11 120 748 eiro - nacionālais līdzfinansējums.

2015.gadā plānots izsludināt vienu pieteikšanās kārtu, bet visā plānošanas periodā paredzētas trīs kārtas.

Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālā izdevuma Latvijas Vēstnesis mājaslapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas