Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Mediķiem bažas par uztura bagātinātāju vājo kontroles sistēmu

Uztura bagātinātāju ievešanu un izplatīšanu Latvijā uzrauga Pārtikas un veterinārais dienests, jo tie nav medikamenti. Dienesta pārtikas produktu reģistrācijas daļas vadītāja Diāna Brikenfelde stāsta, ka uzraudzības sistēmu stingrāku padarīt vai izmainīt neesot vajadzības, jo lielākā problēma ir tieši internetā piedāvātie uztura bagātinātāji, pārsvarā svaru samazinošie līdzekļi.
Mediķi bažījas par uztura bagātinātāju vājo kontroles sistēmu valstī un cilvēku pārlieko uzticēšanos tiem, trešdien ziņo Latvijas Radio. 

Biežāk cilvēki iegādājas uztura bagātinātājus sirdsdarbībai, kaulu stiprināšanai un svara nomešanai. Taču šo vitamīnu minerālvielu tablete nekad nespēj aizvietot to kopumu, ko cilvēks saņem ar uzturu, norāda speciālisti. Šobrīd līdzekļus var pārbaudīt tikai Pārtikas un veterinārā dienesta reģistrēto produktu sarakstos, bet vajadzētu pārbaudīt tikpat stingri kā medikamentus, uzskata ārsti.

Iedzīvotāji pārlieku uzticas un arvien vairāk lieto uztura bagātinātājus, lai risinātu dažādas veselības problēmas, novērojuši mediķi. Speciālisti norāda, ka šo produktu izvēlē ir jābūt piesardzīgiem, jo to sastāvs atšķirībā no medikamentiem netiek stingri kontrolēts un reglamentēts. Klīnikas Premium medical uztura speciāliste Inga Pūce stāstīja Latvijas Radio, ka ar pārtikas piedevām var tikai "lāpīt caurumus", nevis atveseļoties. Speciāliste skaidro, ka cilvēka organismā pārsvarā ilgstoši saglabājas skābā vide, kas pamazām samazina imunitāti, un, lai to glābtu, daudzi ķeras pie uztura bagātinātājiem. Taču cilvēkam pašam jācenšas to novērst un radīt sārmainu vidi organismā ar pareizu uzturu - ēdot ikdienā arī dārzeņus, zaļumus, svaigu biezpienu, griķus, rīsus, zāļu tējas bez cukura un citus veselīgos produktus. Kādas Eiroaptiekas filiāles galvenā farmaceite Līva Feldmane gan stāsta, ka cilvēki parasti konsultējas ar aptiekāriem, iegādājot kādus uztura bagātinātājus. Farmaceite secina, ka cilvēki šos medikamentus iegādājas pārdomātāk, jo lielākajai daļai ir problēmas ar finansēm.

Latvijā reģistrēti vairāk kā 4000 uztura bagātinātāju produktu. Ar šo sarakstu iedzīvotāji var iepazīties dienesta mājas lapā. 


Taču Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas dietoloģe Laila Meija pārliecināta, ka šie līdzekļi būtu jākontrolē tikpat stingri kā medikamenti. Bez ārsta uzraudzības un ieteikumiem uztura bagātinātājus pēc brīvas izvēles nekādā gadījumā nevajadzētu lietot cilvēkiem ar aknu un nieru darbības traucējumiem, grūtniecības laikā kā arī ar vielmaiņas problēmām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas