Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Mācības Sudraba bulta, kurās piedalās sabiedrotie no vairākām valstīm, turpināsies vēl nepilnas divas nedēļas – līdz 29. oktobrim. Karavīri trenēsies arī nedēļas nogalēs un diennakts tumšajā laikā

Militārās mācības ārpus NBS bāzes Ādažos būs arvien biežāk

Nule kā sākušās militārās mācības Sudraba bulta ir pirmās šāda mēroga starptautiskās mācības, kas norisinās ārpus Nacionālo bruņoto spēku (NBS) bāzes Ādažos. Iepriekš ārpus poligona notikuši tikai nacionāla līmeņa mācību uzdevumi. NBS arī turpmāk plāno rīkot militārās mācības ārpus poligona, un iedzīvotājiem jārēķinās gan ar iespējamiem trokšņiem, gan satiksmes ierobežojumiem.

Sudraba bulta sākotnēji bija nacionālās mācības, kas kopš 2014. gada izaugušas par starptautiskām mācībām ar plašu sabiedroto un partnervalstu dalību. Sabiedroto un karavīru skaita ziņā Sudraba bulta ir lielākās mācības, un dalībnieku skaits ik gadu pieaug. Šogad mācībās piedalās vairāk nekā 3500 karavīru no 11 valstīm – Albānijas, ASV, Igaunijas, Itālijas, Kanādas, Latvijas, Lielbritānijas, Polijas, Slovēnijas, Spānijas un Vācijas. Dalībnieku vidū ir aptuveni 1000 Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīru, kā arī aptuveni 200 zemessargu un 30 rezerves karavīru, lai pilnveidotu un uzturētu zemessargu un rezerves karavīru zināšanas un iemaņas. Salīdzinājumam – pērn mācībās piedalījās 3000 karavīru no desmit valstīm.

Šogad mācības "izgājušas" ārpus Ādažiem. No trešdienas līdz pat pirmdienai tās notiks arī Apes, Gulbenes un Alūksnes novadā, stāsta Aizsardzības ministrijas Preses nodaļas pārstāve majore Mairita Senkevicina. Latvijas ziemeļu daļā pārvietosies bataljona līmeņa vienības ar dažādu militāro tehniku, tajā skaitā bruņutehniku, veicot mācību uzdevumus uz juridiskām un privātām personām piederošas zemes, kas iepriekš saskaņots. Autovadītājiem jārēķinās, ka šajā laikā ceļa posmā Ādaži–Alūksne–Ādaži notiks tehnikas pārvietošanās.

"Latvijas sabiedrībai turpmākos gadus jārēķinās, ka arvien vairāk viņi redzēs mūsu karavīrus un sabiedrotos gan uz ceļiem, gan lielāks būs troksnis, jo īpaši Ādažu bāzē un apkaimē, un visos poligonos, kur mēs aktīvi trenēsim Latvijas karavīrus," nesen intervijā Latvijas TV Rīta Panorāmai sacīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš. Viņš uzsver, ka aktīva trenēšanās ir svarīga NBS spēju uzlabošanai, un tikai tā sabiedrībai var pierādīt, ka nodokļu maksātāju nauda netiek izšķērdēta veltīgi. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 18.oktobra, numurā!

Top komentāri

bubu
b
Cilvēki, kas dzīvo tālāk no Ādažiem tos karavīrus droši vien nemaz arī neredz. Tikai daži troļļi te par kaut ko satraucās un mēģina noskaņot pret ASV. Paskaidrošu atšķirību starp PSRS un NATO. PSRS kontingents Latvijā bija vairāk kā 100 tūkstoši, kamēr šobrīd ir pāris simti kānādiešu un spāņu. Jā, un Latvijas armija un zemessardze nav izformēta, atšķirībā no tā, kas notika pēc PSRS okupācijas. Cik dzirdēts, tad arī CIP atšķirībā no VDK te nekādus noziegumus pret mūsu iedzīvotājiem neveic (izsūtīšanas, nošaušanas cietumos). Lielākā daļu no tiem lielgabalu rībinātājiem vienmēr ir mūsu pašu karavīri/zemessargi, kas ir Latvijas pilsoņi, tā kā nostaļģijai te īsti nav pamata. Ja mūsu valdība kādā brīdī palūgtu NATO sabiedrotajiem mūsu valsti atstāt, man nav ne mazāko šaubu, ka tas tiktu izdarīts. Un nevajadzētu, ne perestroiku ne barikādes.
Zemessargs
Z
Nu jau Latvijas Okupanti NATO uzvedas trakāk ka UdSSR 1939.gadā kad tauta sagaidīja ar puķēm........ Doma skaidrā, Brīvību vergiem vairs neredzēt.
Nostaļģija
N
Nu redz ! Beidzot mīļie labie padomju laiki atgriezušies ! Tad arī karavīri skraidīja, kur iedomājās, rībēja lielgabali un padomijas lidmašīnas tricināja gaisu. Tagad tikai, nevis krieva - okupanta zābaki modē, bet mūsu pašu NATO kerzoviki !!! Lai dzīvo brīvā un aizsargātā Latvija !!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas